Vochtproblemen bij spouwmuurisolatie: hoe oplossen of vermijden?

Vochtproblemen bij spouwmuurisolatie zijn een veelvoorkomend aandachtspunt wanneer het gaat over het isoleren van een woning. Spouwmuurisolatie is een populaire keuze omdat het een hoge energiebesparing biedt en de investering goedkoper is dan die van alternatieven. Zoals bij alle bouwprojecten zijn er aandachtspunten bij dit soort isolatie. In dit artikel behandelen we het onderwerp vochtproblemen en geven we inzicht in de mogelijke oplossingen.

Krijg advies op maat van jouw woning

Vochtproblemen en spouwmuurisolatie

De spouw tussen binnen- en buitenmuur zorgt ervoor dat het regenwater dat soms door de gevel gaat, afgevoerd wordt en niet door de binnenmuur kan dringen. Uit het onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat ook bij na-isolatie van de spouwmuur, er geen water doorsijpelt naar de binnenmuur.

Kan spouwisolatie nat worden?

Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat vocht van buitenaf niet de woning binnen kan komen. Water kan, wanneer de buitengevel erg nat is, tot aan de spouwmuurisolatie doordringen. Dat is op zich geen probleem, zolang het water niet tot aan de binnenmuur kan komen. Vroeger werd er gewerkt met isolatiemateriaal dat vocht opnam. Tegenwoordig wordt er gebruikgemaakt van vochtwerende materialen. Het vocht zal de spouwmuur gewoon opnieuw verlaten via de buitengevel.

Wat doen bij vocht in de spouwmuur?

Vocht in een spouwmuur kan geen kwaad. Met voldoende ventilatie en de juiste materialen kan het vocht makkelijk weer weg. Ontstaan er toch vochtproblemen zoals schimmel en rot? Dan is er ergens een probleem. 

Dampdichte verf op de gevel kan net als gevelstenen met een glazuurlaag de oorzaak van het vochtprobleem zijn.

Inslaand vocht kan tegengehouden worden door de buitenmuur te impregneren en opstijgend vocht kan opgelost worden door een muur te onderkappen. 

Schakel een isolatiespecialist in om verdere problemen te vermijden. Het verwijderen of vervangen van isolatiemateriaal kan nodig zijn. Schade in de gevel moet ook altijd onderzocht worden als mogelijke oorzaak.

Graag op maat gemaakt advies? Contacteer hier een isolatiespecialist

Zorgt spouwisolatie voor koudebruggen?

Het na-isoleren van een spouwmuur heeft bijna onvermijdelijk koudebruggen als gevolg, aangezien sommige delen van oudere woningen niet geïsoleerd kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld het geval ter hoogte van betonnen lateien boven ramen. Op deze plekken zou er condensatie kunnen voorkomen met schimmel tot gevolg.

Er wordt beweerd dat spouwmuurisolatie meer kans zou geven op condensatieproblemen, maar een onderzoek van de Universiteit Gent bewijst het tegendeel. Er is geen verband tussen spouwmuurisolatie en condensatie en de temperatuur op de vlakken van de koudebruggen stijgt zelfs licht.

Geeft spouwmuurisolatie een nadeel aan de gevel?

Na het uitvoeren van spouwmuurisolatie, wordt de buitenmuur niet langer opgewarmd door de warmte binnenshuis. Hierdoor staat de gevel bloot aan extremere temperaturen en droogt de gevel ook minder snel.

Voegen en bakstenen van lage kwaliteit kunnen hierdoor gevoeliger worden voor vorst, maar goede gevelstenen van degelijke kwaliteit ondervinden geen problemen. Bij geen enkel huis uit de studie is er vorstschade opgetreden.

Spouwmuur laten isoleren door een expert

Kiezen voor vochtbestendige isolatie

Wanneer je kiest om de spouwmuur te laten isoleren is de keuze van materiaal heel erg belangrijk. Vochtregulerende spouwmuurisolatie bestaat en kan veel problemen voorkomen.

Welke isolatie kan het beste tegen vocht?

De twee meest aan te raden materialen zijn EPS-parels en glaswol. Ze zijn beide goed bestand tegen vocht en zorgen voor een duurzame oplossing.

Wanneer de materialen nat worden behouden ze toch hun isolerende eigenschappen. De materialen zorgen ervoor dat vocht de binnenmuur van de spouw niet kan bereiken, zodat er geen condensatievocht en andere vocht gerelateerde problemen optreden. 

EPS-parels versus glaswol

Bij spouwmuurisolatie draait er veel om het kiezen van het juiste materiaal voor jouw situatie. Deze keuze kan namelijk een enorme impact hebben op het al dan niet hebben van vochtproblemen.

Zowel EPS-parels als glaswol hebben uitstekende vochtregulerende kwaliteiten en niet onbelangrijk: het zijn milieuvriendelijke materialen. 

Welk materiaal je kiest in de spouw hangt dus voornamelijk af van de kwaliteiten die jij belangrijk vindt.

Glaswol is de goedkoopste variant van isolatiemateriaal op de markt. Je betaalt zo’n 15 tot 20 euro per vierkante meter inclusief installatie. Het werkt als thermische en als akoestische isolatie. Het is enorm brandveilig en duurzaam. De kwaliteit van glaswol kan heel erg uiteenlopen. De beste kwaliteit is H++, zo kan je het makkelijk herkennen.

EPS-parels hebben een hogere isolerende waarde dan glaswol. Dit wil zeggen dat het ook goed werkt bij een smalle spouw. Hier kan je de kwaliteit herkennen aan de kleur. Hoe donkerder de bolletjes, hoe beter de kwaliteit. Opnieuw kan je de kwaliteit herkennen aan het opschrift H++.

De rol van ventilatie bij spouwmuurisolatie

Ventilatie speelt zoals eerder aangehaald een cruciale rol in de regulatie van vocht in huis en in de spouw. De spouwmuur moet voldoende ventilatie krijgen om ervoor te zorgen dat vocht snel kan verdampen en de spouwmuur droog blijft. 

Een goede luchtstroom kan condensatievocht voorkomen en schimmel- en rotproblemen vermijden. Wil je niet steeds de ramen en deuren moeten openzetten? Investeer dan in een ventilatiesysteem. 

Een isolatie-expert kan de ventilatie eisen van jouw spouwmuur beoordelen en zorgen dat de juiste preventieve maatregelen genomen worden. De expert zal je tips geven om een gezonde en vochtvrije omgeving in jouw huis te behouden.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

De voordelen van spouwmuurisolatie

In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt is spouwmuurisolatie een hulp bij het beschermen van de woning tegen vocht. Bij hevig tegenslaande regen wordt het vocht eenvoudigweg tegengehouden door de isolatie.

Het huishoudelijk vocht kan er misschien minder goed door weg, maar de ramen even openzetten voor een natuurlijke ventilatie zorgt hier al voor het optimale resultaat.

Met goede isolatie kan niet enkel het thermische comfort van de woning verbeteren, ook geluidsoverlast kan erdoor verhinderd worden. Voornamelijk in drukke stedelijke gebieden kan akoestische isolatie de woning een rustiger, aangenamer woonklimaat geven.

Een goed geïsoleerde woning is niet enkel aangenaam wanneer je er woont, het verhoogt de waarde wanneer je besluit te verhuizen. Geïsoleerde woningen doen het beter op de woningmarkt.

Spouwmuur isoleren verbetert energie-efficiëntie

Naast spouwmuurisolatie bestaan er uiteraard ook andere manieren om je woning te isoleren. In vergelijking met deze andere technieken is spouwmuurisolatie bijzonder makkelijk uit te voeren. Bovendien levert het je een hoog financieel rendement op.

De isolatie vormt een effectieve barrière tegen warmteverlies in de winter en warmtewinst in de zomer. De woning blijft vanzelf op een comfortabele temperatuur, wat het verbruik van de airconditioner of verwarming vermindert. Dit resulteert in lagere energiekosten.

Door het verminderen van jouw energieverbruik, draagt spouwmuurisolatie bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Dit komt het milieu alleen maar ten goede.

Wat zijn de nadelen van spouwmuren isoleren?

Een nadeel van spouwmuurisolatie is het risico op het condenseren van waterdamp uit de warme binnenlucht. Door het isolatiemateriaal kan het woonvocht niet meer door de muren weg en gaat het condenseren. Goede ventilatie lost dit probleem zoals eerder gezegd onmiddellijk op. 

De prijs wordt ook vaak als een nadeel gezien. Hoewel het bij de goedkoopste, meest renderende isolatiemethoden hoort, blijft de oorspronkelijke investering aan de hoge kant. Voor een alleenstaande woning kan de prijs al snel tot 3.000 euro oplopen.

Aannemer

Het belang van ervaren aannemers

Wanneer je een spouw laat isoleren door een isolatiespecialist kan je van de Vlaamse overheid op allerlei hulp rekenen om de kosten naar beneden te krijgen. Zo zijn er verschillende premies, een subsidie en een btw-verlaging. Je komt alleen in aanmerking voor deze ondersteuning wanneer de aankoop van de materialen en de installatie gebeurt door een erkende aannemer.

Los van de economische voordelen is het inschakelen van een isolatiespecialist altijd een slim idee. Door hun ervaring kunnen zij problemen in een vroeg stadium opsporen en oplossen.

Een goede installatie is van belang om vocht- en andere problemen in de toekomst te vermijden. Zo kan je met gemak tientallen jaren genieten van jouw spouwmuurisolatie.

Prijs isolatie-expert

De kosten van een isolatie-expert kunnen variëren op basis van allerlei factoren. Dit omvat de omvang van het project, het gekozen isolatiemateriaal, de moeilijkheidsgraad van het werk en zelfs de regio waar je woont.

Gemiddeld kan je verwachten dat de prijs ergens tussen 20 en 40 euro per vierkante meter zal liggen. Dit is een ruwe schatting, en de uiteindelijke prijs kan hier dus van afwijken.

Het is interessant bij meerdere aannemers prijsoffertes aan te vragen. Contacteer via het onderstaande offerteformulier vrijblijvend isolatie-experten uit jouw buurt. Ontvang 1 of meerdere offertes en vergelijk de prijzen. Op die manier kan je al makkelijk enkele honderden euro’s besparen op de eindfactuur.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk tot 5 isolatiespecialisten
1. Hoeveel muuroppervlakte wil je (na-)isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.