Wat is een spouwmuur?

Als men het over isolatie heeft, wordt ook weleens het na-isoleren van spouwmuren vermeld. Dankzij spouwmuurisolatie kan je flink wat besparen op je energiefactuur en bovendien genieten van een aangenamer binnenklimaat. Misschien heb je recht op een premie voor muurisolatie?

Daarover vind je hier meer informatie. Bovendien is spouwmuurisolatie een snelle, eenvoudige en bijzonder effectieve isolatiemethode. Maar… om een spouw te kunnen isoleren moet er uiteraard een spouwmuur aanwezig zijn in je woning.

Wat is een spouw?

Een spouwmuur bestaat in feite uit twee evenwijdige muren, namelijk een binnen- en een buitenmuur. De ruimte tussen deze twee muren noemt men de spouw. Wanneer men de spouw opvult met isolatiemateriaal spreekt men van spouwmuurisolatie.

Als isolatiemateriaal worden meestal EPS korrels of glaswolvlokken met veel kracht in de muur gespoten. Het materiaal hecht zich aan elkaar en verspreidt zich over de volledige muuroppervlakte.

Heeft mijn woning een spouwmuur?

Wat is een spouwmuur

Vooraleer je erover nadenkt om te investeren in spouwmuurisolatie moet u goed weten: wat is een spouwmuur? Heeft mijn woning een spouwmuur? Doe zelf de controle met deze vier handige tips!

Bouwjaar woning

Het bouwjaar van je woning kan je vraag misschien onmiddellijk beantwoorden, want pas vanaf 1920 werden de eerste huizen met een spouwmuur gebouwd.

  • Is je woning ouder dan 1920? Dan is de kans bijzonder klein dat er een spouwmuur werd geplaatst.
  • Dateert je woning van tussen 1920 en 1980, dan heeft je woning hoogst waarschijnlijk een spouwmuur.
  • Huizen die na 1980 werden gebouwd zijn haast altijd voorzien van een spouwmuur, maar meestal werden deze reeds geïsoleerd.

Bouwplannen

De gemakkelijkste manier om te controleren of je woning een spouwmuur heeft is de bouwplannen even bestuderen. Merk je een ruimte op tussen de buiten- en de binnenmuren? Dan gaat dit vast om een spouw.

Spouwmuurdikte

Bij een deuropening kan je de dikte van je muren meten.

  • Meet je een dikte van 25 cm of meer? Dan bevat deze muur zeker een spouw.
  • Bij minder dan 25 cm heb je geen spouw of eventueel een zeer dunne spouw.
  • De dikte van de spouw is belangrijk voor de keuze van het isolatiemateriaal dat je zal kunnen gebruiken.

Luchtkoker

Ga eens op zoek naar een verluchtingsrooster (of verluchtingsgaten) in de gevel. Deze wijzen namelijk op de aanwezigheid van een luchtruimte, en dus op de aanwezigheid van een spouwmuur.

Met deze praktische tips kan je meteen zelf op zoek naar een spouwmuur in de woning. Aarzel echter niet professioneel advies in te winnen wanneer je van plan bent uw spouwmuur te isoleren. Het is immers noodzakelijk om de dikte van de spouw nauwkeurig te berekenen en het juiste isolatiemateriaal te kiezen. Dat is werk voor specialisten!

Wens je samen met een ervaren isolatiespecialist op zoek te gaan naar een spouwmuur in je woning? Ontvang je  graag informatie over de verschillende soorten isolatiemateriaal? Vul onderstaand formulier in en onze isolatiespecialisten contacteren u binnen de 48u!