Wat is een spouwmuur?

Wil je graag je woning duurzamer maken? Het isoleren van de buitenmuren is een voor de hand liggende oplossing, onder meer door het na-isoleren van de spouwmuren. Wat is een spouwmuur? Hoe weet je of je woning er één heeft? In dit artikel vind je enkele praktische tips om het zelf uit te testen.

Wil je prijzen vergelijken? Ontvang tot 5 gratis offertes

Spouwmuur isoleren: prijs en premie

Wat is een spouwmuur

Een spouwmuur isoleren is altijd lonend. Natuurlijk vereist het werk wel een investering. De prijs voor spouwmuurisolatie hangt af van het oppervlakte ervan en van het gekozen isolatiemateriaal. Ook de bereikbaarheid van de spouw, de conditie ervan en de verlangde dikte van het isolatiemateriaal hebben hun invloed op de kosten.

Goed nieuws: er zijn premies voor isolatiewerken beschikbaar, die de totale kosten behoorlijk drukken!

Spouwmuur isoleren prijs

De belangrijkste prijsbepalers voor spouwmuurisolatie zijn de oppervlakte en het materiaal. Dit zijn de gemiddelde kosten.

Isolatiemateriaal Richtprijs per m2
Glaswol Tussen de €15 en €22
EPS-parels Tussen de €18 en €25
Steenwol Tussen de €25 en €30

Spouwmuur isoleren premie

In België kan je een isolatiepremie krijgen als je de buitenwanden van je woning van isolatie voorziet. Vanaf 2018 geldt er een premie van 5 euro per vierkante meter voor de isolatie van je buitenwanden – al snel een derde of een kwart van de totale kosten dus. Deze premie stijgt naar 9 euro per vierkante meter indien je een beschermende afnemer bent.

Advies nodig? Prijzen vergelijken?Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit twee evenwijdige muren: een binnenmuur en een buitenmuur. De ruimte tussen deze twee muren is de spouw.

Als isolatiemateriaal worden meestal EPS-parels of glaswolvlokken met veel kracht in de muur gespoten. Het materiaal hecht zich aan elkaar en verspreidt zich over de volledige muuroppervlakte.

Opbouw spouwmuur

Een spouwmuur is een open ruimte binnen in de buitenmuur. Woningen worden gebouwd met spouwmuren om de isolatie ervan te verbeteren. Warmte wordt binnenshuis gehouden door de lucht in de spouwmuur en vocht kan moeilijker van buiten naar binnen doorslaan.

Een spouwmuur bestaat uit een binnenspouwblad (de muurlaag aan de binnenzijde van de woning) en het buitenspouwblad (aan de buitenzijde. De twee delen zijn met elkaar verbonden door stalen spouwhaken.

In de spouw zitten waterkerende lagen, vaak gemaakt van roofing of van plastic folie. In het buitenspouwblad zitten stootvoegen, spleten tussen of roosters in de stenen, die vochtige lucht uit de spouw afvoeren.

Waarom spouwmuur isoleren?

Binnen de spouwmuur zit de spouw zelf, de holle ruimte die een isolerende functie heeft. Die functie kan echter verder verbeterd worden door het aanbrengen van spouwmuurisolatie.

Dat wordt gedaan door in de spouw een materiaal aan te brengen met een (veel) hogere isolatiewaarde dan lucht. Deze vorm van isolatie is vrij betaalbaar en verhoogt de isolatie van de woning sterk.

Dat biedt meerdere voordelen:

  • Het leidt tot lagere stookkosten, waardoor de isolatie zich op termijn terugverdient.
  • Door de warmere binnenmuur verkrijg je een aangenamer binnenklimaat.
  • De isolatie biedt je een verhoogde bescherming tegen vochtproblemen.
  • Elke vorm van isolatie verhoogt de waarde van je woning.

Heeft mijn woning een spouwmuur?

Vooraleer je erover nadenkt om te investeren in isolatie moet je goed weten: wat is een spouwmuur? Heeft mijn woning er één? Doe zelf de test met deze vier handige tips!

Tip 1: Bouwjaar woning

Pas vanaf 1920 werden de eerste huizen met een spouwmuur gebouwd.

  • Is je woning ouder dan 1920? Dan is de kans bijzonder klein dat er een spouwmuur werd geplaatst.
  • Dateert je woning van tussen 1920 en 1980, dan heeft je woning hoogst waarschijnlijk een spouwmuur.
  • Huizen die na 1980 werden gebouwd zijn haast altijd voorzien van een spouwmuur, maar meestal werden deze reeds geïsoleerd.

Tip 2: Bouwplannen

De gemakkelijkste manier om te controleren, is door de bouwplannen te bestuderen. Merk je een ruimte op tussen de buitenmuren en de binnenmuren? Dan beschikt je woning over een spouw.

Tip 3: Spouwmuurdikte

Bij een deuropening kan je de dikte van je spouwmuren meten.

  • Meet je een dikte van 25 cm of meer? Dan bevat deze muur zeker een spouw.
  • Bij minder dan 25 cm heb je geen spouw of eventueel een zeer dunne spouw.
  • De dikte van de spouw is belangrijk voor de keuze van het isolatiemateriaal dat je zal kunnen gebruiken.

Luchtkoker

Ga op zoek naar een verluchtingsrooster (of verluchtingsgaten) in de gevel. Deze wijzen namelijk op de aanwezigheid van een luchtruimte, en dus op de aanwezigheid van een spouwmuur.

Met deze praktische tips kan je meteen zelf op zoek naar een spouwmuur in de woning. Aarzel niet professioneel advies in te winnen. Het is noodzakelijk om de dikte van de spouw nauwkeurig te berekenen en het juiste isolatiemateriaal te kiezen. Werk voor specialisten!

Wens je samen met een ervaren isolatiespecialist te kijken of woning over een spouwmuur beschikt? Ontvang je  graag informatie over de verschillende soorten isolatiemateriaal?

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Hoe een spouwmuur isoleren?

Hoe spouwmuur isoleren?

Er zijn verschillende sterk isolerende materialen die in de spouw gebracht kunnen worden. Allemaal hebben ze hun eigen prijs en isolerende waarde. Als je je woning verder wilt isoleren, zijn deze drie materialen de meest populaire opties.

Glaswolvlokken

Glaswol is een minerale wol die gemaakt wordt door gesmolten glas onder zeer hoge temperaturen tot een massa vezels te spinnen. Dit is de isolatieoptie met de laagste prijs en toch een goede isolatiewaarde. Glaswol heeft ook het voordeel dan het brandveilig is en dat het een mate van geluidsisolatie biedt.

EPS-parels

EPS, polystyreen of piepschuim is een mooi, licht en veelzijdig materiaal met veel toepassing. Het is vrij goedkoop en, in de vorm van EPS-korrels of parels, makkelijk in de spouw aan te brengen. Het heeft een goede isolerende waarde, werkt waterafstotend en is recyclebaar en dus duurzaam.

PUR-spouwmuurisolatie

Het duurste, maar ook het best isolerende materiaal voor spouwmuurisolatie is PUR-schuim. Dat schuim wordt via geboorde gaten in de spouw gespoten en hardt dan uit tot een stevige, vormvaste massa.

Omdat PUR zich vormt naar de ruimte blijven er geen kieren over waarlangs toch warmte kan ontsnappen. De levensduur van PUR is ook heel hoog.

Spouwmuurisolatie: vergelijk offertes

Elke isolatiespecialist hanteert eigen tarieven. Die zijn gebaseerd op zijn ervaring, zijn voorrijkosten, maar ook het materiaal dat hij gebruikt. Je kan voor precies hetzelfde resultaat soms wild verschillende kosten moeten betalen.

Daarom is het altijd een verstandig idee om bij meerdere vaklui een offerte voor spouwmuurisolatie aan te vragen. Op een vrijblijvende offerte zie je precies welke kosten je betaalt voor welke werkzaamheden. Zo kan je bewust de beste en goedkoopste keuze maken uit het aanbod.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk tot 5 isolatiespecialisten
1*. Hoeveel muuroppervlakte wil je (na-)isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.