Spouwmuurisolatie

Het ABC van spouwmuurisolatie

Wat is een spouwmuur?

Spouwmuurisolatie is de populairste en voordeligste vorm van isolatie. Maar wie informatie raadpleegt, wordt vaak gebombardeerd met allerhande isolatietermen. In dit artikel wordt de belangrijkste terminologie uitgelegd zodat u weer helemaal mee bent en een weloverwogen keuze kunt maken inzake spouwmuurisolatie.

K-waarde

De K-waarde of het K-peil drukt het isolatieniveau van een woning uit. Hoe lager de K-waarde, hoe hoger het isolatieniveau en hoe minder warmteverlies. De K-waarde wordt bepaald aan de hand van de U-waarde van de verschillende bouwdelen enerzijds en de compactheid van het pand anderzijds. Volgens de EPB-wetgeving bedraagt de maximaal toegestane K-waarde K40.

U-waarde

De U-waarde toont de isolatiewaarde aan van een bepaald bouwonderdeel van een huis, zoals het dak, de buitenmuren enz. De U-waarde geeft het warmteverlies aan per m², per seconde en per graad temperatuurverschil tussen binnen- en buitenkant. Deze waarde dient dus zo laag mogelijk te zijn. Zo mag de U-waarde van buitenmuren maximaal 0,32 W/m² zijn. Een belangrijke waarde dus voor wie overweegt om spouwmuurisolatie te laten plaatsen.

R-waarde

Ook het materiaal dat gebruikt wordt voor het na-isoleren van de spouwmuur is van groot belang. U kunt de verschillende materialen met elkaar vergelijken aan de hand van de R-waarde. Deze geeft aan in hoeverre isolatiemateriaal warmte tegenhoudt. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Lambda-waarde

De lambda-waarde wordt uitgedrukt in W/mK en geeft aan in hoeverre isolatiemateriaal warmte geleidt. Isolatiemateriaal met een lage lambda-waarde laat weinig warmte door en isoleert dus goed.

Wie geïnteresseerd is in spouwmuurisolatie doet u er goed aan offertes aan te vragen bij diverse leveranciers en deze te vergelijken om zo de beste keuze te maken.

Geplaatst in:


Tags: