Tips

In 3 stappen naar een warme winter

spouwmuurisolatie huis

Niets zo fijn als op koude herfst- en winteravonden lekker warm bij elkaar te zitten. Met een goed geïsoleerd huis worden de winteravonden nog gezelliger. Spouwmuurisolatie aanbrengen is hiervoor ideaal. Maar hoe begin je eraan?

Stap 1: Ga na om welk soort muur het gaat

Bekijk even uw gevel. Gaat het wel degelijk om een spouwmuur of een steense muur? Een steense muur herkent u aan het metselpatroon: een rij volle stenen afgewisseld met stenen die maar half zo breed zijn (zogeheten ‘kopse’ stenen).

Een spouwmuur herkent u vaak aan de verluchtingsgaten of open stootvoegen. Dat zijn verticale openingen tussen twee metselstenen, die vaak net onder het dak of net boven de ingemetselde waterkering zitten.

Stap 2: Raadpleeg een spouwmuurisolatie specialist

Voor u spouwmuurisolatie laat aanbrengen, moeten een aantal belangrijke zaken onderzocht worden. Daarvoor contacteert u best een gespecialiseerde firma.

Niet alle soorten muren zijn bijvoorbeeld even geschikt voor spouwmuurisolatie. Is uw gevel opgetrokken uit vochtremmende materialen, zoals geglazuurde of geverfde bakstenen, dan wordt spouwmuurisolatie plaatsen een moeilijke zaak. Bij spouwmuurisolatie is het immers belangrijk dat eventuele waterdamp die zich ophoopt in de spouw via de buitenmuur kan ontsnappen.

De firma zal voorts nagaan of de gevel niet te zeer beschadigd is. Barsten en scheuren moeten dan eerst gedicht worden. Met een endoscoop kijkt de aannemer of er binnen in de spouw niet te veel mortelresten in de weg zitten en of de opening wel breed genoeg is om spouwmuurisolatie aan te brengen.

Ook de openingen in het binnenspouwblad (= de binnenste muur van de spouwmuur) worden onder handen genomen. Alle openingen, zoals kieren aan stopcontacten of rolluikkasten, worden gedicht.

Stap 3: Laat de aannemer de spouwmuurisolatie aanbrengen

Zodra de aannemer alle kieren heeft gedicht, kan hij beginnen met de opvulling van de spouwmuur. Isoleren zelf duurt gemiddeld een halve dag. Volgens een driehoekspatroon boort de aannemer om de vierkante meter gaten in de T-kruising van de voegen. Met een speciale pomp spuit hij vervolgens de spouwmuurisolatie in de voeg. In het gat ernaast en erboven stopt de aannemer een metalen staafje. Vallen de staafjes uit de voeg, dan weet de aannemer dat de holte tot aan het staafje is opgevuld met spouwmuurisolatie. Na de werken zal de aannemer de gemaakte voeggaten opnieuw dichten.

Geplaatst in:


Tags: