Logo Bobex
RENOVATIEWERKEN?
ONTDEK AL ONZE GIDSEN »

Wat is het beste materiaal voor spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie materiaal
Voor de na-isolatie van uw spouwmuur heeft u de keuze uit verschillende isolatiematerialen, elk met hun voor- en nadelen. We zetten ze voor u even op een rijtje.


1. Schuim

Schuim spouwmuurisolatie
Er bestaan twee soorten schuimvulling om uw spouwmuur te isoleren: PUR-schuim en UF-schuim.

   • PUR-schuim wordt in vloeibare toestand in de spouw gespoten en verandert door het blaasmiddel in schuim. Deze vorm van spouwmuurisolatie scoort erg hoog op kierafdichting en vochtwering en heeft daardoor een goede prijs-kwaliteitverhouding. PUR-schuim heeft dan ook het HR++label, wat wijst op een uitstekende isolatiewaarde.
   • UF-schuim wordt minder gebruikt voor na-isolatie omdat de schuimlaag kan loskomen. Het verkeert net zoals PUR-schuim in vloeibare toestand, maar wordt hard wanneer het in aanraking komt met lucht. Het is van mindere kwaliteit dan de meeste andere materialen voor spouwmuurisolatie.

2. Vlokken

Vlokken spouwmuurisolatie
In de groep van de isolatievlokken voor spouwmuurisolatie onderscheiden we glaswol en steenwol. Deze materialen worden in grote dichtheid in de spouw geïnjecteerd en garanderen een degelijke isolatie.

   • Glaswol wordt voor spouwmuurisolatie gebruikt in de vorm van vlokken. Het isoleert goed, is brandveilig en bovendien vrij goedkoop. Dit maakt dat het een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft.
   • Steenwol heeft een iets minder goede isolatiewaarde dan glaswol, maar heeft als grote voordeel dat het ook geluidsisolerend is.

3. Parels

Parels spouwmuurisolatie
De meest gebruikte parels voor spouwmuurisolatie zijn PS-parels en perlietkorrels. Ze zijn minder geluidswerend en brandveilig dan glas- en steenwol en scoren ook lager op kierdichting. Ze onderscheiden zich van de andere materialen voor spouwmuurisolatie omdat ze ook geïnjecteerd kunnen worden in smalle of vervuilde spouwen.

   • PS-parels zijn polystyreenkorrels. Met behulp van een bindmiddel vormen ze een dichte massa in de spouw.
   • Perlietkorrels bestaan uit vulkanisch gesteente. Ze worden vanaf de bovenkant in de spouw geblazen.

Maak de juiste keuze met de hulp van een expert

Ontvang gratis offertes voor spouwmuurisolatie

Uit een onderzoek naar de milieu-impact van verschillende isolatiematerialen blijkt dat de milieuvriendelijkheid van materialen voor spouwmuurisolatie veel van elkaar verschilt, maar ook sterk afhankelijk is van de muuropbouw en van de fabrikant. Er zijn dus geen grote winnaars of verliezers.

Verder lezen