Logo Bobex
RENOVATIEWERKEN?
ONTDEK AL ONZE GIDSEN »

Uit een onderzoek naar de milieu-impact van verschillende isolatiematerialen blijkt dat de milieuvriendelijkheid van materialen voor spouwmuurisolatie veel van elkaar verschilt, maar ook sterk afhankelijk is van de muuropbouw en van de fabrikant. Er zijn dus geen grote winnaars of verliezers.

Grote verschillen, maar niet eenduidig

In opdracht van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu werd de milieu-impact (CO2-uitstoot, waterkwaliteit…) vergeleken bij tien isolatiematerialen (glaswol, steenwol, PUR, hennepwol, houtvezel…) in drie verschillende soorten buitenmuren (klassieke spouwmuur, bepleisterde buitengevel, houtskeletbouwwand).

Er werden de volgende bevindingen gemaakt:

  1. Er zijn wel degelijk grote verschillen in milieuvriendelijkheid tussen de verschillende materialen voor spouwmuurisolatie en tussen de soorten buitenwanden. Maar door de grote verschillen naargelang de producenten, kunnen er geen veralgemeningen gemaakt worden.
  2. Het is erg belangrijk om voor elke wandopbouw de juiste soort isolatiemateriaal aan te wenden. Zo is bio-ecologisch materiaal zoals hennep- of schapenwol te vochtgevoelig voor een normale spouw.
  3. De milieu-impact van een gebouw neemt dan wel af door een betere isolatie, maar het gekozen materiaal voor spouwmuurisolatie heeft een aandeel tot 80% in de totale milieuvriendelijkheid van de muur.
  4. Geen enkel materiaal voor spouwmuurisolatie scoort goed of slecht op alle punten.

Beste spouwmuurisolatie kiezen

De milieuvriendelijkheid van isolatiemateriaal is dus onderhevig aan de keuze van het type materiaal, de buitenwand en de producent. Bovendien hangt milieuvriendelijkheid ook af van welke milieueffecten belangrijk worden geacht: broeikaseffect, fijn stof enz. Maar dat is een ander debat.

Hoe kiest u nu het meest geschikte materiaal voor de isolatie van uw buitenmuur? Hier leest u alles over de verschillende soorten isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie. Vergelijk ook offertes van verschillende leveranciers en maak de juiste keuze.