EPS korrels

De snelste manier om je woning energiezuiniger te maken is zonder twijfel het isoleren van de spouwmuren. Nadat je een professional inschakelde om de dikte van je spouwen te bepalen, dien je het meest geschikte isolatiemateriaal te kiezen. Om de woning optimaal te isoleren is het belangrijk om rekening te houden met de isolatiewaarde.

Vaak worden EPS parels (ook wel EPS korrels genoemd) gebruikt voor spouwmuurisolatie. EPS parels hebben veel voordelen: ze zijn milieuvriendelijk, dampdoorlatend, duurzaam en onschadelijk voor de gezondheid. Bovendien bereik je met EPS parels een zeer hoge isolatiewaarde.

Isolatiewaarde EPS korrels

Er zijn twee belangrijke pijlers die de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal bepalen.

  1. R-waarde: hiermee wordt de thermische weerstand bedoeld. De R-waarde geeft aan hoe goed de isolatie zich verzet tegen het transport van warmte. Hoe hoger de R-waarde, hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter de kwaliteit van het isolatiemateriaal. De R-waarde wordt als volgt berekend: R-waarde = dikte isolatie / lambda waarde.
  2. Lambda waarde: dit is de warmtegeleidingscoëfficiënt van het isolatiemateriaal. De lambda waarde geeft aan hoeveel warmte het materiaal geleidt. Materiaal met een lage lambda waarde isoleert beter dan materiaal met een hoge lambda waarde.

EPS korrels scoren bijzonder goed. Het is bovendien geen nieuw isolatiemateriaal, waardoor de isolatiewaarde ook op lange termijn kan gegarandeerd worden. Uit ervaring blijkt immers dat EPS parels die 40 jaar geleden werden gebruikt als isolatiemateriaal nog steeds over dezelfde isolatiewaarde beschikken.

Het is hierbij wel van belang dat de EPS parels op een correcte manier in de spouw worden gebracht.

Lambda-waarde van EPS parels

EPS parels hebben een opvallend lage lambda waarde. Dit komt omdat tussen de parels holle ruimtes ontstaan waarin zich stilstaande droge lucht bevindt. Deze lucht zorgt voor een daling van de warmtegeleidingscoëfficiënt. De lage lambda waarde van EPS parels levert u enkele extra voordelen op:

  1. Besparing: met EPS parels wordt de isolatiewaarde van de woning maar liefst met 25% verbeterd. Je zal dit gegarandeerd merken op jouw energiefactuur: jaarlijks zal u gemiddeld 450 euro besparen.
  2. Subsidies: de lage lambda waarde van EPS parels is ook interessant wanneer je in aanmerking wenst te komen voor subsidies: de lambda waarde is meer dan de helft lager dan voor een spouwmuurisolatie subsidie vereist is.

Parels spouwmuurisolatie

Je merkt dat EPS korrelsbijzonder goed scoren als isolatiemateriaal. Toch is elke woning anders en is het belangrijk om advies te vragen aan een ervaren specialist. Ben je nieuwsgierig naar de isolatiewaarde van je na-geïsoleerde woning? Je kan dit zelf eenvoudig berekenen!

Bereken zelf de isolatiewaarde van EPS korrels!

Je kan zelf de R-waarde (uitgedrukt in m²K/W) van EPS korrels berekenen voor je woning. Het enige wat je nodig heeft is de dikte van de isolatie (uitgedrukt in m). De lambda waarde van EPS korrels bedraagt slechts 0,033 (uitgedrukt in W/mK). De formule wordt dan:

R-waarde = dikte isolatie / 0,033 W/mK

In ondertaande tabel vindt u enkele voorbeelden.

R-waarden EPS parels (m2K/W)
Dikte 0,033 (W/mK) Dikte 0,033 (W/mK)
4 cm 1,21 8 cm 2,42
5 cm 1,52 9 cm 2,73
6 cm 1,82 10 cm 3,03
7 cm 2,12 11 cm 3,33

Wens je gedetailleerde informatie over de mogelijkheden voor je spouwmuren? Uiteraard zal een isolatiespecialist al je vragen met plezier beantwoorden. De ervaring en kennis van een professional zijn onmisbaar wanneer je jouw spouwmuren wenst te isoleren.