Spouwmuurisolatie premie 2024

Dankzij een premie voor spouwmuurisolatie van de Vlaamse overheid wordt isoleren voor iedereen haalbaar. Je kan je woning op verschillende manieren isoleren, maar één van de meest effectieve methodes is door je spouw te isoleren. Pak je spouwmuurisolatie slim aan, dan kom je in aanmerking voor een premie. Op die manier kan je de kosten alvast aanzienlijk drukken.

Kom hier te weten hoe je aanspraak maakt op de spouwmuurisolatie premie van de Vlaamse overheid in 2024.

Graag op maat gemaakt advies? Contacteer hier een isolatiespecialist

Hoeveel bedraagt de spouwmuurisolatie premie?

De premie voor het isoleren van de spouwmuur is door de Vlaamse overheid in het leven geroepen om mensen te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Hoeveel je precies kan krijgen met de premies is afhankelijk van jouw inkomenscategorie, het eindresultaat van de renovatie en/of de aard van de woning.

Dankzij spouwmuurisolatie geniet je van een comfortabele en energiezuinige woning. Je bespaart dus direct op energiekosten. Mijn Verbouwpremie vraag je aan via het online loket van de Vlaamse overheid. De EPC-labelpremie bij de netbeheerder Fluvius.

Spouwmuurisolatie premie aanvragen

Mijn Verbouwpremie

Alle oude Vlaamse renovatiepremies en energie-premies van Fluvius werden 1 juli 2022 gebundeld in Mijn Verbouwpremie. Deze premie heeft verschillende categorieën, zoals premies voor deuren en glas. Hier is Mijn Verbouwpremie voor buitenmuur van toepassing bij het na-isoleren van de spouwmuur. 

De premie is voor elke eigenaar en andere investeerder met een woning die minstens 15 jaar oud is op de datum van de aanvraag. De woning moet in het Vlaamse Gewest liggen. Enkel woningen van een eigenaar-bewoner komen in aanmerking. 

Hoeveel de premie bedraagt hangt af van de aard van het gebouw en van de aanvrager. De premiepercentages van 50% voor de laagste en 35% voor de middelste inkomensgroep blijven van toepassing tot eind 2025.

De hoogste inkomenscategorie kan ook tot eind 2025 tot 40% van het factuurbedrag terugkrijgen. Allemaal op voorwaarde dat de buitenmuur voldoende geïsoleerd is na de werken.

Je kan een aanvraag voor Mijn Verbouwpremie tot 2 jaar na datum van de facturen indienen. Er moet 5 jaar tijd tussen eerdere aanvragen voor muurisolatie zijn om in aanmerking te komen.

Aanvullende Mijn Verbouwpremie voor appartementsgebouwen

Wanneer het gaat over de gemeenschappelijke gevel van een appartement, zal de premie volledig toekomen aan de investeerder van het volledige appartementsgebouw. Wanneer je een spouwmuur navult kan je eventueel gelijktijdig andere werken uitvoeren zoals asbestverwijdering, afbraak van balustrades bij balkons of gevelbekleding en aanbrengen van droge bepleistering. Deze werken kan je ook inbrengen voor de premie.

Voor eigenaars-bewoners komt er in 2024 een aanvullende Mijn Verbouwpremie voor de middelste en laagste inkomenscategorie. De aanvraagprocedure voor de premie van gemeenschappelijke delen zal dan ook wijzigen. 

Meer weten? Vraag advies aan een isolatiespecialist

Subsidie en andere tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid

Wanneer je in 2024 een woning kocht met een slechte energieprestatie (EPC-label E of F) kan je dankzij de Vlaamse overheid gebruikmaken van een renovatiekrediet met rentesubsidie.

In 2021 en 2022 werd de rente steeds volledig terugbetaald, maar dit veranderde in 2024. De nieuwe regel: hoe energiezuiniger je de woning renoveert, hoe groter de rentesubsidie is. Dit zorgt ervoor dat je soms zelfs negatieve rente kunt krijgen.

Wanneer je energiebesparende werken laat uitvoeren op een woning ouder dan 10 jaar dan kan je profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6%. Dit geldt enkel voor een privéwoning of woning die minder dan half gebruikt wordt voor professionele doeleinden.

Naast Mijn Verbouwpremie van de Vlaamse overheid kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Net als bij de subsidie bepaalt het uiteindelijk resultaat van de isolatie hoeveel de premie zal bedragen. Het bedrag ligt tussen 2.500 en 5.000 euro. Voor beschermde afnemers kan de premie tot 6.000 euro gaan.

De EPC-labelpremie kan gegeven worden wanneer er maximaal 5 jaar tussen de eerste EPC-waarde en het uiteindelijke EPC-label zit. De eerste investering voor isolatie moet zich tijdens deze 5 jaar bevinden.

De premie wordt aangeboden door netbeheerder Fluvius en is cumuleerbaar met Mijn Verbouwpremie.

Burenkorting en burenpremie

Wil je spouwmuurisolatie laten aanbrengen met hulp van een isolatiespecialist en er een premie ontvangen? Zorg dan dat je meerdere buren of bewoners uit aanpalende gemeenten overtuigt om ook hun spouwmuren te laten isoleren en pak dit gezamenlijk aan.

Met één of meerdere buren gezamenlijk spouwmuurisolatie laten aanbrengen, levert iedereen korting op de isolatiewerken op van 6%. Pak je het project aan met minimaal negen buren in dezelfde straat, dan ontvangt de coach tot € 400 extra spouwmuurisolatie premie.

De burenpremie kan gegeven worden voor veel verschillende soorten energiebesparende werken. Voorwaarden zijn dat de te renoveren woningen aangesloten is op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius en dat het over minstens 10 eigenaars van gebouwen of wooneenheden gaat.

Spouwmuur laten isoleren door een specialist

Waarom een spouwmuur na-isoleren?

Het na-isoleren van de spouwmuur is bij nieuwbouwwoningen vandaag de norm. Het zijn vooral oudere woningen waar de spouw nog niet is geïsoleerd. Het achteraf isoleren van de spouwmuur heet na-isoleren.

Na-isoleren is een klus die je makkelijk in één dag kan laten uitvoeren. Er zijn ook geen grote verbouwingswerken voor nodig. Aan de buitenkant van de spouwmuur worden gaten geboord in de voegen. Naargelang het type isolatie wordt door die gaten de isolatie in de spouw gespoten of geblazen.

Omdat je een bestaande spouwmuur isoleert, kan je geen isolatieplaten in de spouw plaatsen. Gelukkig bestaan er voldoende alternatieven.

Je kan bijvoorbeeld opteren voor glaswolvlokkenEPS-parels of PUR-schuim. PUR is het duurste isolatiemateriaal, maar garandeert wel een heel hoge isolatiewaarde. Het vaakst wordt voor glaswol gekozen. Het is goedkoop en isoleert goed.

Verkies je ecologische isolatiematerialen? Dan zijn EPS-parels een goede optie. Bovendien is EPS in staat om veel vocht op te nemen.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

6 voorwaarden voor spouwmuurisolatie premie in 2024

Om in aanmerking te komen voor deze premie dienen je woning en uitgevoerde isolatiewerken aan een aantal voorwaarden te voldoen. We zetten alle voorwaarden voor je op een rij:

  1. Jouw woning: afhankelijk van de premie is het enkel geldig wanneer de woning ouder is dan 15 jaar. Bij andere premies is het EPC-label van belang.
  2. Herbouw: de premie geldt niet voor de volledige herbouw van je woning, omdat dit als nieuwbouw wordt beschouwd. Indien je de premie aanvraagt voor de isolatie van nieuw aangebouwde deelconstructies, kom je wel in aanmerking.
  3. Termijn: de datum van jouw aanvraag moet binnen de 12 maanden na het laatste factuur zijn. Voor Mijn Verbouwpremie mogen de facturen maximaal 2 jaar oud zijn, dit geldt niet enkel voor de eindfactuur, maar ook voor tussentijdse facturen.
  4. Aannemer: de vakman die de isolatiewerken uitvoerde moet op een goedgekeurde lijst terug te vinden zijn. De vakman moet immers verklaren dat zijn uitvoeringswerken aan bepaalde eisen voldoen.

Je kan deze voorwaarden uitgebreid nalezen op de website van de Vlaamse overheid of bij netbeheerder Fluvius. Mocht je bijkomende vragen hebben kan je deze altijd stellen aan een isolatiespecialist. Een ervaren vakman is vertrouwd met deze premie en zal je met plezier verder helpen.

Spouwmuur laten isoleren

Hoe  werkt de aanvraag voor de spouwmuurisolatie premie?

Om een premie aan te vragen heb je deze documenten nodig:

  • Een kopie van je facturen.
  • Een attest dat je aannemer heeft ingevuld en ondertekend.
  • Indien je beschermde afnemer bent, en er dus sociale maximumprijzen voor elektriciteit geldt: een attest of een factuur waarop je sociaal tarief wordt vermeld.
  • Bij de EPC-labelpremie heb je een start EPC-label en het uiteindelijke label nodig.

Je kan ervoor kiezen om de premie online aan te vragen of je kan schriftelijk een aanvraagformulier indienen. Aarzel niet om informatie te vragen aan je isolatiespecialist bij het invullen van je aanvraag.

Wordt er bijvoorbeeld gevraagd naar de kenmerken van je gekozen isolatiemateriaal, dan ben je daar aan het juiste adres.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Ook interessant voor jou:

Hoeveel subsidie krijg je voor gevelisolatie in Vlaanderen?

De kredietlening met rentesubsidie zorgt voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van de intrest die je op de lening betaalde. Hoe beter de woning geïsoleerd is na de renovatie, hoe hoger de terugbetaling zal zijn.

Welke buitenmuurisolatie premies geeft netbeheerder Fluvius?

Er is een groot verschil tussen buitenmuurisolatie langs de binnenkant en langs de buitenkant. De EPC-labelpremie die door Fluvius uitgereikt wordt hangt af van het EPC-label dat je behaalt na de isolatie. Beide methoden kunnen rekenen op een premie als ze de woning voldoende isoleren. 

Hoe kan je een premie vanuit de gemeente voor muurisolatie aanvragen?

Premies kunnen in de online loketten van de Vlaamse overheid of Fluvius aangevraagd worden, afhankelijk van de premie. Mijn Verbouwpremie wordt vanuit de Vlaamse overheid gegeven, de EPC-labelpremie vanuit Fluvius.

Aannemer

Spouwmuurisolatie: zelf doen of laten doen?

Op zich kun je met een beetje handigheid en goed gereedschap zelf spouwmuurisolatie aanbrengen, maar dit is niet aan te raden. Wil je in aanmerking komen voor een premie voor spouwmuurisolatie, dan moet je de isolatiewerken uit laten voeren door een erkende ATG-installateur. Zelf doen is dus eigenlijk geen optie, zoek daarom een goede erkende installateur uit.

Kies voor een gecertificeerd ATG-installateur

Een voorwaarde om in aanmerking te komen voor een premie voor spouwmuurisolatie, is door de werken uit te laten voeren door een erkende ATG-installateur. ATG staat voor (Agrément Technique/Technische Goedkeuring).

Een installateur die ATG gecertificeerd is, voldoet aan de juiste eisen en hiervan mag je hoge kwaliteit verwachten, zodat spouwmuurisolatie ook daadwerkelijk goed wordt uitgevoerd. Dit is dan ook de reden dat de Vlaamse overheid hier een premie aan heeft gekoppeld.

Hoe een gecertificeerd ATG-specialist herkennen?

Je kunt een ATG-specialist herkennen aan het feit dat zij gecertificeerd zijn. Zij ontvangen een officieel certificaat en keurmerk die meestal op de website van de installateur te zien zal zijn.

Wil je er zeker van zijn dat je een ATG-specialist in de arm neemt voor spouwmuurisolatie en je ook daadwerkelijk in aanmerking komt voor een premie?

De Vlaamse overheid heeft op haar website een lijst gepubliceerd met alle erkende ATG-installateurs. Kies je hier een installateur uit, dan weet je zeker dat je met een erkende installateur van doen hebt.

Prijzen vergelijken loont

Natuurlijk is een premie voor spouwmuurisolatie mooi meegenomen om de kostprijs te verlagen. Maar uiteraard moet je ook prijzen vergelijken van de verschillende installateurs.

De prijzen kunnen per installateur verschillen, dus het is absoluut de moeite waard om van verschillende installateurs offertes op te vragen. Je kunt dan gemakkelijk de goedkoopste installateur kiezen, of een installateur die de beste diensten aanbiedt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk tot 5 isolatiespecialisten
1*. Hoeveel muuroppervlakte wil je (na-)isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.