Logo Bobex
RENOVATIEWERKEN?
ONTDEK AL ONZE GIDSEN »

Wat is een spouwmuur? Controleer je woning met deze 4 tips

wat is een spouwmuur?
Als men het over isolatie heeft, wordt ook weleens het na-isoleren van spouwmuren vermeld. Dankzij spouwmuurisolatie kan u flink wat besparen op uw energiefactuur en bovendien genieten van een aangenamer binnenklimaat. Misschien heeft u recht op een premie voor muurisolatie? Daarover vindt u hier meer informatie. Bovendien is spouwmuurisolatie een snelle, eenvoudige en bijzonder effectieve isolatiemethode.

Maar… om een spouw te kunnen isoleren moet er uiteraard een spouwmuur aanwezig zijn in uw woning.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat in feite uit twee evenwijdige muren, namelijk een binnen- en een buitenmuur. De ruimte tussen deze twee muren noemt men de spouw. Wanneer men de spouw opvult met isolatiemateriaal spreekt men van spouwmuurisolatie. Als isolatiemateriaal worden meestal EPS parels of glaswolvlokken met veel kracht in de muur gespoten. Het materiaal hecht zich aan elkaar en verspreidt zich over de volledige muuroppervlakte.

Heeft mijn woning een spouwmuur?

 

Wat is een spouwmuur

 

Vooraleer u erover nadenkt om te investeren in spouwmuurisolatie moet u goed weten: wat is een spouwmuur? Heeft mijn woning een spouwmuur? Doe zelf de controle met deze vier handige tips!

1. Bouwjaar Het bouwjaar van uw woning kan uw vraag misschien onmiddellijk beantwoorden, want pas vanaf 1920 werden de eerste huizen met een spouwmuur gebouwd.

  • Is uw woningouder dan 1920? Dan is de kans bijzonder klein dat er een spouwmuur werd geplaatst.
  • Dateert uw woning van tussen 1920 en 1980, dan heeft uw woning hoogst waarschijnlijk een spouwmuur.
  • Huizen die na 1980 werden gebouwd zijn haast altijd voorzien van een spouwmuur, maar meestal werden deze reeds geïsoleerd.

2. Bouwplannen De gemakkelijkste manier om te controleren of uw woning een spouwmuur heeft is de bouwplannen even bestuderen. Merkt u een ruimte op tussen de buiten- en de binnenmuren? Dan gaat dit vast om een spouw.

3. Dikte van uw muur Bij een deuropening kan u de dikte van uw muren meten.

  • Meet u een dikte van 25 cm of meer? Dan bevat deze muur zeker een spouw.
  • Bij minder dan 25 cm heeft u geen spouw of eventueel een zeer dunne spouw.
  • De dikte van de spouw is belangrijk voor de keuze van het isolatiemateriaal dat u zal kunnen gebruiken.

4. Luchtkoker Ga eens op zoek naar een verluchtingsrooster (of verluchtingsgaten) in uw gevel. Deze wijzen namelijk op de aanwezigheid van een luchtruimte, en dus op de aanwezigheid van een spouwmuur.

Met deze praktische tips kan u meteen zelf op zoek naar een spouwmuur in uw woning. Aarzel echter niet professioneel advies in te winnen wanneer u van plan bent uw spouwmuur te isoleren. Het is immers noodzakelijk om de dikte van de spouw nauwkeurig te berekenen en het juiste isolatiemateriaal te kiezen. Dat is werk voor specialisten!

Wenst u samen met een ervaren isolatiespecialist op zoek te gaan naar een spouwmuur in uw woning? Ontvangt u graag informatie over de verschillende soorten isolatiemateriaal?

Heeft u een spouwmuur? Vergelijk vrijblijvend offertes om uw spouwmuur te isoleren?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten uit uw buurt!

Ons land is de vijfde grootste slokop van natuurlijke rijkdommen ter wereld. Dat blijkt uit het Living Planet Report dat het WWF onlangs publiceerde. Alleen Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Denemarken hebben een nóg grotere ecologische voetafdruk. Maar er is hoop: door uw woning goed te isoleren, helpt u ons leefmilieu (én uw…

Verder lezen

Spouwmuurisolatie is de populairste en voordeligste vorm van isolatie. Maar wie informatie raadpleegt, wordt vaak gebombardeerd met allerhande isolatietermen. In dit artikel wordt de belangrijkste terminologie uitgelegd zodat u weer helemaal mee bent en een weloverwogen keuze kunt maken inzake spouwmuurisolatie.

Verder lezen

Oude huizen zijn vaak erg vochtig en moeilijk te verwarmen omdat ze slecht geïsoleerd zijn. Gelukkig werd er een eenvoudige manier bedacht om het wooncomfort te verhogen en het energieverbruik te verlagen: spouwmuurisolatie.

Verder lezen

Al van 7000 bestaande woningen werden dit jaar (januari-april) de spouwmuren nageïsoleerd. In dezelfde periode vorig jaar lag dat aantal 60% lager.

Verder lezen