Leveranciers in Spouwmuurisolatie Antwerpen

Antwerpen Waals-Brabant BXL Henegouwen Luik Limburg Luxemburg Namen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen

Hieronder vindt u een overzicht van alle leveranciers in Antwerpen.

In Antwerpen zijn talloze erkende aannemers die gespecialiseerd zijn in spouwmuurisolatie. Deze isolatiemethode is een snelle, veilige en milieuvriendelijke manier om energie te besparen en de temperatuur in uw woning te regelen. De kosten kunnen variëren, maar de investering wordt vaak snel terugverdiend door de lagere stookkosten. Ontdek nu de voordelen van spouwmuurisolatie voor uw woning in Antwerpen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

De voordelen van de spouwmuur isoleren

Spouwmuurisolatie brengt tal van voordelen met zich mee die zowel comfort als financiële aspecten van jouw woning aanzienlijk verbeteren. Allereerst zorgt het isoleren van de spouwmuur voor een lagere energierekening omdat het huis minder warmte verliest. Dit resulteert in een jaarlijkse besparing op de stookkosten. Daarnaast draagt het bij aan een comfortabel binnenklimaat; de muren houden hun warmte langer vast wat zorgt voor een aangenamer huis.

Spouwmuurisolatie heeft ook een positieve invloed op de waarde van het gebouw. Een goed geïsoleerde woning is aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders.

Tot slot draagt spouwmuurisolatie bij aan een betere energielabel score en een verlaagde CO2-uitstoot, waarmee je bijdraagt aan een beter milieu.

Voordeel 1: Bespaar geld

Spouwmuurisolatie kan een aanzienlijke besparing op uw energiekosten betekenen. In Antwerpen kan je jaarlijks tot wel €600,- aan energiekosten besparen. De exacte besparing is echter afhankelijk van het soort isolatiemateriaal, de totaal geïsoleerde oppervlakte en de actuele gasprijs. 

Met de investering in spouwisolatie in de vorm van EPS of polystyreen gaat u jaarlijks een flink bedrag besparen op de energiefactuur. Gelet op de gunstige terugverdientijd van ongeveer 3 à 4 jaar, is deze investering zeker de moeite waard. 

Bovendien, zijn er diverse premies en subsidies beschikbaar. Huiseigenaren in Antwerpen kunnen terecht voor een premie van €5 per m² voor het navullen van bestaande spouwmuren (of 35/50% van het factuurbedrag voor aanvragen tot eind 2023 (25%/35% bij aanvraag vanaf 2024), afhankelijk van het inkomen).

Voordeel 2: Bespaar energie

Spouwmuurisolatie is niet alleen een slimme manier om geld te besparen, maar helpt ook om energie te besparen. Door warmteverlies via de muren tegen te gaan, draagt spouwmuurisolatie bij aan een efficiënter energieverbruik van uw huis. Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder stookolie of gas, omdat de warmte beter wordt vastgehouden. Dit betekent minder energieverspilling, wat goed is voor het milieu en uw portemonnee.

  • Het type isolatiemateriaal heeft invloed op de energie-efficiëntie. Glaswol, steenwol en EPS parels zijn enkele van de meest gebruikte materialen voor spouwmuurisolatie.
  • Afhankelijk van de buitentemperatuur en het isolatieniveau, is het mogelijk om tot 40% op je energierekening te besparen.
  • Bovendien draagt spouwmuurisolatie bij aan een comfortabeler binnenklimaat, doordat de kamertemperatuur beter wordt gereguleerd.

Het is ook belangrijk op te merken dat spouwmuurisolatie kan helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in uw huis, vooral als u kiest voor ecologisch isolatiemateriaal.

Voordeel 3: Beter voor het milieu

Spouwmuurisolatie is een van de meest effectieve manieren om bij te dragen aan een betere omgeving. Door het verminderen van de energieconsumptie draagt het bij aan het verminderen van broeikasgassen, zoals CO2. Tegelijkertijd is er minder vervuiling omdat er minder fossiele brandstoffen gebruikt worden om warmte te produceren.

Bovendien, wanneer u kiest voor ecologische isolatiematerialen, zoals schapenwol of cellulose, wordt de milieu-impact nog verder verminderd. Deze materialen zijn hernieuwbaar en vereisen minder energie om te produceren dan conventionele isolatiematerialen.

Er zijn echter verschillen in de milieueffecten van verschillende isolatiematerialen. Zo blijkt dat de productie van schapenwolisolatie zorgt voor 4 keer meer uitstoot van broeikasgassen dan PUR en tot wel 20 keer zoveel als glaswol. Dit betekent dat het meer dan 20 jaar kost voordat de milieu-impact van schapenwol gecompenseerd is met de CO2 die je bespaart dankzij de isolatie.

Het is dus belangrijk om goed na te denken over welk isolatiemateriaal je kiest, om zo de grootst mogelijke milieuvoordelen te behalen.

Nadelen?

Hoewel spouwmuurisolatie veel voordelen biedt, zijn er enkele potentiële nadelen die in overweging moeten worden genomen. Eén daarvan is de verminderde ventilatie in huis. Wanneer de spouwmuren geïsoleerd worden, vervalt de luchtcirculatie tussen de muren grotendeels, wat kan leiden tot een verminderde natuurlijke ventilatie in huis.

Daarnaast kan spouwmuurisolatie niet bij elk type gevel toegepast worden. Beperkingen kunnen optreden bij gevels met dampdichte verf of bij spouwmuren die vervuild zijn. Ook moet de spouw een minimale breedte hebben om de isolatie effectief te laten zijn.

Een ander nadeel is dat spouwmuurisolatie relatief duur kan zijn in vergelijking met andere isolatiemethoden, ondanks de beschikbare premies en subsidies. Het proces kan ook tijdrovend zijn, aangezien er gaten in de muren geboord moeten worden om het isolatiemateriaal te injecteren.

Tenslotte, indien niet correct aangebracht, kan spouwmuurisolatie leiden tot vocht- en schimmelproblemen. Hoewel spouwmuurisolatie op zich geen vochtproblemen veroorzaakt, kan een verkeerde toepassing wel leiden tot dergelijke problemen.

Soorten spouwmuurisolatie

1. EPS Parels

EPS Parels, ook bekend als geëxpandeerd polystyreen, zijn een populaire keuze voor spouwmuurisolatie in Antwerpen. Deze parels bieden vele voordelen. Ze zijn milieuvriendelijk, dampdoorlatend en duurzaam. Ook zijn ze onschadelijk voor de gezondheid en bieden ze een hoge isolatiewaarde.

Het ontwerp van de EPS-parels is specifiek gericht op een goede balans tussen thermische geleidbaarheid en vochtopname bij spouwmuurisolatie.

Een ander voordeel van EPS Parels is de prijs. Voor de spouwmuur te isoleren met EPS Parels, mag je rekenen op een prijs van 20 à 25 euro per vierkante meter.

EPS Parels zijn ook zeer geschikt voor smallere spouwen, en hebben een goede isolatiewaarde. De productie ervan is duurzaam en ze zijn recyclebaar.

2. Minerale wol

Minerale wol, zoals glas- en steenwol, is een veelgebruikt isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie. Het is een duurzame en veilige isolatieoplossing met uitstekende thermische eigenschappen. De lambda-waarde, die de warmtegeleidbaarheid weergeeft, ligt tussen 0,030 W/mK en 0,040 W/mK, wat een hoge isolatiewaarde betekent.

Minerale wol is een vochtwerend en schimmelbestendig materiaal, wat betekent dat het goed bestand is tegen de vaak vochtige omstandigheden in de spouw. Bovendien heeft het een geluidsabsorberende werking, wat kan bijdragen aan een vermindering van omgevingsgeluiden.

In termen van kosten, minerale wol is een vrij betaalbare optie, met prijzen gemiddeld tussen de €15 en €20 per vierkante meter. Het is ook relatief eenvoudig te installeren dankzij de flexibele en lichte textuur, wat de installatiekosten kan verlagen.

Punten om te overwegen bij het kiezen van minerale wol voor spouwmuurisolatie:

  • Soort wol: Er zijn twee hoofdtypen minerale wol, namelijk glaswol en steenwol. Beide hebben hun eigen specifieke eigenschappen en voordelen.
  • Dikte van de wol: De dikte van de minerale wol die je kiest, kan invloed hebben op de isolatiewaarde en de kosten.
  • Installatiemethode: De methode van installatie, zoals inblazen of plaatsen van isolatieplaten, kan ook invloed hebben op de kosten en de effectiviteit van de isolatie.

3. Polyurethaan schuim (PU schuim)

Polyurethaan schuim, ook wel PUR schuim genoemd, is een andere optie voor spouwmuurisolatie. Dit materiaal staat bekend om zijn uitstekende isolatieprestaties en flexibiliteit. Het is een vloeistof die in de spouw wordt gespoten en snel expandeert om een isolerend schuim te vormen. Dit zorgt voor een naadloze afsluiting van alle naden en kieren in de spouw. PUR schuim heeft een hoge isolatiewaarde en is daardoor zeer effectief in het verminderen van warmte- en koudeverlies. Het is echter ook een duurder materiaal in vergelijking met andere isolatiesoorten.

4. Ecologisch isolatiemateriaal

Ecologisch isolatiemateriaal biedt een duurzame en milieuvriendelijke optie voor spouwmuurisolatie. Dit type isolatiemateriaal is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals kurk, houtwol, of schapenwol. Deze materialen zijn niet alleen ecologisch, maar hebben ook uitstekende isolerende eigenschappen. Ze zijn recycleerbaar en vereisen minder energie om te produceren dan niet-ecologische materialen. Bovendien kunnen ze goed tegen een vochtige omgeving, waardoor de veiligheid en duurzaamheid van je woning gewaarborgd blijft. Maar let op, de keuze voor een ecologisch isolatiemateriaal moet worden bepaald door de specifieke eigenschappen van het materiaal, zoals warmtegeleiding, warmtebuffer en dichtheid.

Voorwaarden na-isolatie spouwmuur

Heeft de bestaande woning in Antwerpen een spouw?

Het is mogelijk dat je woning in Antwerpen een spouw heeft. Huizen gebouwd tussen 1920 en 1972 hebben meestal spouwmuren. Dit kan bevestigd worden door een professional, die de dikte van de muren kan meten en een inspectie kan uitvoeren. Woningen gebouwd voor 1920 hebben hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuur. De spouw is een open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je woning. Deze ruimte kan geïsoleerd worden om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren. Het is belangrijk om te weten of je huis een spouw heeft voordat je besluit om spouwmuurisolatie te laten installeren.

Dikte van de spouw

De dikte van de spouw is cruciaal bij de keuze van het isolatiemateriaal en de effectiviteit van de isolatie. De ideale spouwdikte voor na-isolatie ligt tussen de 4 en 12 cm. Indien de spouw minder dan 4 cm is, zijn de mogelijkheden voor na-isolatie beperkt. Als de spouw daarentegen breder is dan 12 cm, kan dit leiden tot extra kosten door het gebruik van meer isolatiemateriaal. Het is mogelijk om de dikte van de spouwmuur te meten bij een deuropening. Indien de muur minstens 25 cm breed is, dan heeft deze een spouw. De dikte van de spouw kan ook invloed hebben op het soort isolatiemateriaal dat je kiest. Bijvoorbeeld, bij spouwen van slechts 3 cm kies je best voor PUR-schuim vanwege de hoge isolatiewaarde.

De gevel is niet geverfd

Als de gevel van je woning niet geverfd is, kan dat een voordeel zijn voor de na-isolatie van de spouwmuur. Ongeverfde gevels laten namelijk meer vocht door, wat de kans op vochtproblemen na de isolatie vermindert. Dit komt omdat de buitenmuur moet kunnen ‘ademen’. Als de gevel is afgewerkt met een dampdichte verflaag, kunnen er vochtproblemen ontstaan na de na-isolatie van de spouwmuur.

Echter, als het metselwerk van de gevel in goede staat is, maar de stenen zijn wel geverfd met een damp-open verf, dan is spouwmuurisolatie nog steeds mogelijk. Een professional kan je adviseren over de beste aanpak in jouw specifieke situatie.

Spouwmuren zijn proper en in goede staat

De conditie van de spouwmuren is een belangrijke factor bij spouwmuurisolatie. Properheid en goede staat van de muren zijn vereist voor een succesvolle isolatieprocedure. Vuil, oud isolatiemateriaal of bouwafval in de spouw kan de effectiviteit van de nieuwe isolatie belemmeren. Daarom is een grondige inspectie van de spouwmuren noodzakelijk.

Een beschadigde gevel is ook niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Barsten en scheuren in de gevelstenen en/of voegen kunnen leiden tot vocht- en windproblemen. Het is dus belangrijk dat de gevel in een goede staat verkeert voordat de isolatie wordt aangebracht.

Indien de spouwmuren niet proper of in goede staat zijn, moeten deze eerst hersteld of gereinigd worden. Dit kan de totale kosten van de spouwmuurisolatie verhogen.

Het is aangeraden om een professional te raadplegen voor een grondige inspectie van de spouwmuren voordat je overgaat tot spouwmuurisolatie.

Geen vleermuizen

In het kader van de na-isolatie van spouwmuren in Antwerpen is het ook belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van vleermuizen. Vleermuizen worden vaak aangetroffen in spouwmuren en hun bescherming is wettelijk verplicht.

Het is cruciaal om te bevestigen dat er geen vleermuizen in de spouwmuur zitten voordat de na-isolatie plaatsvindt. Onderzoek naar vleermuizen is niet langer vereist voor huiseigenaren die hun spouwmuren willen isoleren. Echter, er moet nog steeds rekening gehouden worden met de natuurkalender en er wordt aangeraden om natuurvriendelijk te isoleren.

Als er vleermuizen in de spouwmuur aanwezig zijn, kunnen ze gedood of verstoord worden als er geen of onvoldoende onderzoek wordt gedaan voordat de spouwmuurisolatie plaatsvindt. Het is dus van essentieel belang om te bevestigen dat er geen vleermuizen aanwezig zijn in de spouwmuur voordat het isolatieproces begint.

Wat als mijn spouw niet geschikt is voor spouwmuurisolatie?

Het kan zijn dat jouw spouwmuur niet geschikt is voor na-isolatie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de spouw te smal is, te veel vervuiling bevat, of als de gevel in slechte staat is. Het is daarom belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. In sommige gevallen kan de spouwmuur alsnog geschikt gemaakt worden voor na-isolatie door het uitvoeren van bepaalde reparaties, zoals het herstellen van voegwerk of het reinigen van de spouw.

Als na-isolatie van de spouwmuur echt geen optie is, zijn er gelukkig alternatieven beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om de buitenmuur te isoleren. Bij deze methode worden isolatieplaten aan de buitenmuur bevestigd, waarna een nieuwe gevelbekleding wordt aangebracht. Hierdoor kan de warmte alsnog binnenshuis gehouden worden, en kan jouw woning efficiënter worden verwarmd.

Wat kost spouwmuur isoleren in Antwerpen?

De kosten van spouwmuurisolatie in Antwerpen variëren sterk, afhankelijk van diverse factoren. Gemiddeld kun je rekening houden met een prijs tussen €15 en €30 per vierkante meter. Deze prijs is inclusief het isolatiemateriaal en de installatie. Het is belangrijk te vermelden dat de prijs ook beïnvloed kan worden door de grootte van het te isoleren gebied en de complexiteit van de isolatiewerkzaamheden. Voor een gemiddelde gezinswoning schommelt de prijs vaak tussen €800 en €1.000. Vergeet niet dat hieraan nog btw moet worden toegevoegd, die 21% of 6% kan bedragen.

Factoren die prijs kunnen drukken

Er zijn verschillende factoren die de kosten van spouwmuurisolatie kunnen drukken. Hier zijn enkele manieren om de kosten te verminderen:

Premies

In Antwerpen kunnen huiseigenaren profiteren van verschillende premies voor spouwmuurisolatie. Deze premies worden aangeboden door de overheid en andere instanties om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Het is raadzaam om te controleren welke premies beschikbaar zijn voordat je de isolatie laat uitvoeren. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van de totale kosten.

Offertes van lokale bedrijven uit Antwerpen vergelijken

Het is altijd een goed idee om offertes van verschillende aannemers te vergelijken. De prijzen kunnen variëren op basis van het gebruikte isolatiemateriaal, de dikte van de spouw en het totale oppervlak van de muur. Door offertes te vergelijken, kun je de meest kosteneffectieve optie kiezen en zo de kosten drukken. Het is echter belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit van de dienstverlening en de ervaring van de aannemer. 

Efficiënte planning

Door de isolatiewerken efficiënt te plannen en te combineren met andere renovaties, kun je ook geld besparen. Bijvoorbeeld, als je ook je ramen of dak gaat renoveren, kan het voordelig zijn om deze werken tegelijkertijd uit te voeren.

Energiebesparing

Tot slot moet je er rekening mee houden dat spouwmuurisolatie op de lange termijn geld bespaart door het energieverbruik te verminderen. Hoewel de initiële kosten misschien hoog lijken, zal de investering zichzelf terugverdienen door de lagere energierekeningen.

Hoe spouwisolatie aannemers uit Antwerpen vergelijken?

Bij het vergelijken van spouwisolatie aannemers in Antwerpen, is het handig om een aantal criteria in het achterhoofd te houden. 

Check reviews en aanbevelingen

Allereerst, kijk naar de ervaringen van anderen. Zijn er positieve reviews en aanbevelingen van voorgaande klanten? Dit kan waardevolle inzichten geven in de kwaliteit van het werk en de klantenservice van de aannemer.

Certificatie (ATG)

Vervolgens, verifieer of de aannemer een ATG-certificatie heeft. Dit certificaat garandeert dat de aannemer voldoet aan de technische specificaties en kwaliteitsnormen voor spouwmuurisolatie.

Garantie en service na plaatsing

Ook is het belangrijk om te informeren naar de garantie en service na plaatsing. Welke garanties biedt de aannemer op het uitgevoerde werk en hoe gaan ze om met eventuele problemen of klachten na de installatie?

Contract

Daarnaast is het raadzaam om het contract zorgvuldig te lezen. Hierin staan belangrijke details zoals de prijs, de planning en de voorwaarden.

Vergelijk offertes

Tot slot, vergelijk offertes van verschillende aannemers. Door meerdere offertes naast elkaar te leggen, krijg je een goed beeld van de prijs-kwaliteit verhouding.

Overzicht van alle leveranciers in Antwerpen

Actief in Lokeren en Antwerpen .

Isomosi

Isomosi

100 %

Aantal evaluaties: 9

Euselstraat 13
B-3600 Genk

Isoglobe

Isoglobe

96 %

Aantal evaluaties: 153

Ambachtsstraat 5/1
B-3590 Diepenbeek

IsoPearls

IsoPearls

93 %

Aantal evaluaties: 32

Centrum - Zuid 1511
B-3530 Houthalen-Helchteren

Alle leveranciers

Hieronder vindt u een overzicht van alle leveranciers in België.