Spouwmuurisolatie prijs

Spouwmuurisolatie bestaat in alle soorten en maten. De spouwmuurisolatie prijs varieert naargelang het type isolatiemateriaal. Toch zijn de verschillen eerder klein. Hoe dat komt lees je in dit artikel.

Wil je liever direct prijzen op maat? Stel je vraag via onze offertepagina.

Contacteer een expert en ontvang gratis offertes

👷‍♂ Wil je een prijs voor  spouwmuurisolatie op maat? 👷‍♂

Vergeet niet je gratis prijsoffertes op maat aan te vragen om de verschillende isolatiespecialisten in je regio te vergelijken. Zo bespaar je tot wel 30 %.

👉 Gratis offertes ontvangen

Wil je een prijs voor spouwmuurisolatie op maat? 

Vergeet niet je gratis prijsoffertes op maat aan te vragen om de verschillende isolatiespecialisten in je regio te vergelijken. Zo bespaar je tot wel 30 % op spouwmuurisolatie.

Wat kost spouwmuurisolatie gemiddeld per m2 in België?

IsolatiemateriaalRichtprijs per m²Isolatiewaarde
PUR-schuim€ 25 à € 300.022 – 0.032 W/mK
Glaswol€ 15 à € 200.030 – 0.050 W/mK
EPS-parels€ 20 à € 250.030 – 0.040 W/mK

Meestal schommelen de prijzen voor spouwmuurisolatie tussen de 18 en 30 euro per vierkante meter (excl. btw). Voor spouwmuurisolatie met PUR-schuim betaal je bij veel leveranciers tussen de 22 en 26 euro per vierkante meter. Over het algemeen liggen de prijzen voor vlokken of parels net iets lager.

De totaalprijs voor spouwmuurisolatie varieert uiteraard per woning. Het is afhankelijk van de totale oppervlakte die geïsoleerd moet worden, de dikte van de spouw en de tijd die het werk in beslag neemt.

Een belangrijke voorwaarde is dat de gevel in goede staat verkeert. Eventuele barsten en scheuren in het voegwerk worden door de aannemer eerst gerepareerd.

Als bepaalde delen van je gevel niet bereikbaar zijn met een ladder of steiger, zul je meer moeten betalen voor de huur van een hoogwerker.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Premie spouwmuurisolatie

Een groot deel van de kosten kan je terugkrijgen via Mijn Verbouwpremie of via de EPC-labelpremie indien de woning ouder is dan 15 jaar. Naast deze premies kan je ook aanspraak maken van een verlaagd btw-tarief en een renovatiekrediet met rentesubsidie.

Bij Mijn Verbouwpremie kan je tot 50% van de investering terugkrijgen van de Vlaamse overheid. Bij de EPC-labelpremie geeft Fluvius tot 5.000 euro wanneer een EPC-label A behaald wordt.

Het verlaagde btw-tarief van 6 % is enkel van toepassing wanneer de werken door een erkende aannemer gedaan worden. De woning moet ook ouder dan 10 jaar zijn.

Het bedrag dat je krijgt bij het renovatiekrediet met rentesubsidie hangt af van de resultaten na renovatie. Afhankelijk van het resultaat van de isolatie wordt de subsidie die je krijgt bepaald. Dit kan zelf zorgen voor een negatieve intrest. 

Zowel bij de premies als bij de subsidie hangt het resultaat van de isolatie dus samen met het bedrag dat je zal ontvangen.

Met andere woorden: hoe beter het huis geïsoleerd is na de werken, hoe hoger de premie of subsidie zal zijn.

Spouwmuur laten isoleren door een specialist

Spouwmuurisolatie prijs per materiaal

Schuimvullingen, vlokken, parels en korrels. De keuze aan materialen voor de isolatie van een spouwmuur is groot. Al die materialen hebben specifieke eigenschappen.

Schuimvulling: PUR en UF

  • PUR: vloeibaar mengsel dat na injectie in schuim verandert. Dit materiaal heeft een erg hoge isolatiewaarde en weert het vocht goed. Bovendien sluit het nauw aan en scoort het op die manier hoog voor kierafdichting. PUR heeft dus een goede prijs-kwaliteitverhouding.
  • UF-schuim: wordt niet vaak gebruikt voor na-isolatie, omdat het van mindere kwaliteit is.

Per vierkante meter ligt de prijs hier gemiddeld tussen 25 en 30 euro

Vlokken: glaswol en steenwol

  • Glaswol: dit minerale wol isoleert goed, is brandveilig en vrij goedkoop.
  • Steenwol: isoleert wat minder goed dan glaswol, maar biedt een betere geluidsisolatie.

Mineraal wol is bij de goedkoopste opties van spouwmuurisolatie. Reken op zo’n 15 tot 20 euro per vierkante meter.

Parels en korrels

Isolatiekorrels zijn minder geluidswerend en brandveilig dan vlokkenvulling. Bovendien sluiten ze minder goed aan elkaar dan bijvoorbeeld PUR, waardoor ze kieren minder goed afsluiten. Het grote voordeel is wel dat ze ook in smalle of vervuilde spouwmuren geïnjecteerd kunnen worden.

Isolatieparels en -korrels kosten je tussen 20 en 25 euro per vierkante meter.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Spouwisolatie terugverdientijd

Tijdens een verbouwing of de initiële bouw kan men kiezen voor isolatiemaatregelen zoals glaswol of gespoten PUR. EPS-korrels worden echter voornamelijk gebruikt bij bestaande woningen met spouwmuren.

Iedere maatregel heeft zijn eigen kostenplaatje, waarbij ook de grootte van het huis een rol speelt. Voor een ruime kostenberekening kan het verstandig zijn om te kiezen voor de iets duurdere investering in EPS-korrels.

De hogere prijs die de lokale vakman rekent, komt voornamelijk door de arbeidskosten. Bij een grote vrijstaande woning kan de investering in EPS-korrels binnen 4 à 5 jaar terugverdiend zijn door besparing op de stookkosten.

Hoewel glaswol een goedkopere energiebesparende optie is, vergt het meer arbeidstijd en is het minder effectief dan EPS-parels, wat resulteert in een minder significante daling van de stookkosten. Gemiddeld kan men daardoor rekenen op een terugverdientijd van 4 à 5 jaar.

Spouwmuurisolatie

Is een spouwmuur isoleren rendabel?

Spouwmuurisolatie is de meest rendabele manier om een buitenmuur te isoleren. Daarom is investeren in spouwmuurisolatie bijna altijd de beste keuze.

Afhankelijk van verschillende factoren zoals de dikte van de spouw en het gekozen materiaal kan isolatie van de spouwmuur na 3 jaar al terugverdiend zijn. Om de tijd korter te maken zijn er kostenbesparende oplossingen die het gemiddelde kostenplaatje naar beneden helpen.

Er is vaak een groot prijsverschil tussen verschillende isolatiebedrijven. Dit kan om meerdere redenen zijn. Vraag offertes aan en krijg een duidelijk overzicht van de prijzen.

Naast offertes vergelijken kan ook een premie van de Vlaamse overheid helpen de kosten te drukken en de terugbetaaltijd te verkorten.

Je kan aanspraak maken op Mijn Verbouwpremie en op de EPC-labelpremie. Beide premies kunnen de totale investering met enkele honderden euro’s verlagen.

Spouw laten isoleren door een expert

Waarom spouwmuren isoleren?

Laten we eerst eens kijken wat nu precies een spouwmuur is. De muur bestaat uit twee delen, een binnenmuur en een buitenmuur. De open ruimte tussen deze twee muren wordt ook wel de spouw genoemd. Het voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft gedeeltelijk ook een isolerende functie.

Deze isolerende functie werkt helaas maar minimaal, vandaar dat men tegenwoordig deze open ruimte wil opvullen om de kou buiten te laten en meer warmte binnen.

Met andere woorden, het besparen in stookkosten. De spouwmuurisolatie prijs is daarom erg aantrekkelijk en is daarbij niet al te prijzig. Daarom gaan we eens kijken waarom we voor een spouwmuurisolatie moeten kiezen.

Binnen 1 dag geregeld

Isolatie met EPS-parels is een vlotte manier om je muur te isoleren, maar alle andere materialen zijn ook binnen de dag geïnstalleerd. 

Het isolatiebedrijf zal in de buitenmuur kleine gaatjes maken waardoor de isolatie ingespoten wordt. Nadat de muur gevuld en volledig geïsoleerd is, worden deze gaten weer netjes weggewerkt. Er is niks van te zien, behalve de besparing op je eindrekening!

Minder geluidsoverlast

De isolatie die verwerkt wordt in de muur draagt bij aan geluidsvermindering. Heel wat mensen willen het straatgeluid verminderen en spouwmuurisolatie helpt hierbij. Afhankelijk van het isolatiemateriaal heb je meer of minder geluidsisolatie.

Je huiswaarde stijgt

Doordat je huis beter geïsoleerd is, ontvangt het een gunstiger energielabel. Dit werkt weer positief op de waarde van je woning in geval van verkoop.

Graag op maat gemaakt advies? Contacteer hier een isolatiespecialist

Ook interessant voor jou: 

Hoeveel graden scheelt spouwmuurisolatie

De spouwmuur isoleren kan een aanzienlijk verschil maken voor het klimaat in jouw woning. Dankzij de isolatie kan de binnentemperatuur zo’n 2 tot 4 graden Celsius verschillen in vergelijking met een niet geïsoleerde woning. Dit wil zeggen dat de woning in de winter makkelijker warm blijft en in de zomer makkelijker koel.

Hoeveel daalt de EPC-waarde na spouwmuurisolatie

De mate waarin de EPC-waarde na een spouwmuurisolatie zal dalen kan variëren. De waarde zal wel aanzienlijk verbeteren en dit zal je merken aan de besparing op jouw energierekening. Hoeveel de EPC daalt is afhankelijk van de kwaliteit van de isolatie en de oorspronkelijke staat van het huis.

Een lagere EPC-waarde geeft aan dat het huis energie-efficiënter is dan een huis met hogere EPC-waarde. 

Kies je best voor spouwmuurisolatie of gevelisolatie?

De keuze tussen deze twee soorten buitenmuurisolatie hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen is spouwmuurisolatie kostenefficiënter en kan het sneller worden geïnstalleerd.

Belangrijke voorwaarde is hier dat de woning over een spouw beschikt en dat deze voldoende breed is.

Gevelisolatie is veelzijdiger en kan op iedere woning zonder beschermde gevel. Nadelen zijn de duurdere prijs en werktijd. De gevel krijgt een nieuwe uitstraling, wat zowel positief als negatief kan zijn.

Heeft spouwmuurisolatie nadelen?

Er zijn enkele mogelijke nadelen die best mee in overweging genomen worden bij het installeren van spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste buitenmuurisolatie, maar toch kan de initiële investering aan de hoge kant zijn. Dit kan oplopen tot zo’n 3.000 euro.

Deze investering kan je voor een groot deel terugkrijgen aan premies, maar deze komen pas na enkele maanden.

Niet elke woning is geschikt voor de isolatie. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een woning zonder spouw. Een slechte installatie kan de woning vochtproblemen geven en sommige materialen zorgen voor een hoge milieubelasting.

Deze nadelen kunnen gelukkig allemaal makkelijk vermeden worden en ze wegen dan ook niet op tegen de voordelen.

Spouwmuurisolatie laten uitvoeren

Vergelijk vrijblijvend offertes en bespaar kosten op de isolatie van jouw spouwmuur

Vraag altijd meerdere prijsoffertes! Als je overweegt je spouwmuren te isoleren, vraag dan altijd bij meerdere aannemers een offerte. Vergelijk ze goed met elkaar en kijk zeker of de buitenmuren vooraf aan een inspectie worden onderworpen.

Het zijn deze en andere kleine verschillen die in de toekomst een verschil maken. Als je offertes vergelijkt, bespaar je makkelijk tot 30% op de kosten voor spouwmuurisolatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk tot 5 isolatiespecialisten
1*. Hoeveel muuroppervlakte wil je (na-)isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.