Ecologische spouwmuurisolatie: materialen en prijzen

Met spouwmuurisolatie kan je flink besparen op je energierekening. Ook maak je op die manier je woning duurzamer. Hecht je veel waarde aan een duurzame woon- en levensstijl? Dan kies je best voor ecologische spouwmuurisolatie. Ontdek in dit artikel de waaier van eco-materialen en hun voor- en nadelen. Daarnaast vind je hier richtprijzen.

Op zoek naar installateurs van ecologische spouwisolatie? Kom in contact met vakmannen in jouw regio en vergelijk prijzen via onze offertepagina.

Waarom kiezen voor ecologische spouwmuurisolatie?

Het isoleren met natuurlijke spouwmuurisolatie materialen biedt vele voordelen. Zo biedt het materiaal een uitstekende kwaliteit en is het niet erg belastend voor het milieu.

Ook biedt het materiaal een goede isolatiewaarde en blijft je woning optimaal beschermt tegen kou en vocht van buiten, en blijft de warmte vanuit binnen goed bewaard.

Echter zijn er ook nadelen aan deze vorm van isoleren verbonden. Zo is het relatief duurder dan niet-ecologische materialen en is het materiaal vaak redelijk dik. Daarnaast is niet elk ecologisch materiaal goed bestand tegen vocht.

Bekijk daarom zorgvuldig welke materialen geschikt zijn wanneer je een isolatiemateriaalsoort kiest voor een vochtige omgeving.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Voordelen ecologische spouwmuurisolatie

De voordelen ecologische spouwmuurisolatie zijn enorm. Zo is eco spouwisolatie gemaakt van natuurlijk afbreekbaar materiaal en is het daarmee niet schadelijk voor de mens of het milieu.

Deze natuurlijke materialen bieden daarnaast een uitstekende isolatiewaarden en zorgen ervoor dat warmte niet snel verloren gaat en kou minder eenvoudig binnen kan dringen.

De ecologische materialen kunnen voor vrijwel elke isolatieklus gebruikt worden en zijn uitstekend geschikt voor het isoleren van spouwmuren.

De materialen kunnen eenvoudig op maat gemaakt worden en sluiten goed aan op elke andere materiaalsoort.

Eco spouwmuurisolatie materialen hebben daarnaast vaak een hoge brandveiligheid en zijn goed over het algemeen goed bestand tegen vocht. Met name in vergelijking tot synthetische materialen en andere niet natuurlijke spouwmuurisolatie kunnen ecologische materialen, zoals kurk en houtwol, beter tegen een vochtige omgeving.

Hiermee blijft de veiligheid van je woning gewaarborgd en biedt het materiaal een duurzame isolatiewaarde.

Nadelen ecologische spouwmuurisolatie

Ook zijn er enkele nadelen te benoemen voor het isoleren met natuurlijke spouwmuurisolatie materialen. Zo zijn de materialen vaak een stuk duurder dan niet-ecologische materialen en zijn ze vaak redelijk dik van formaat.

Hierdoor kunnen ze minder goed gebruik worden voor smalle ruimtes en zorgen ze voor een minder goede opvulling van smalle gleuven en scheuren.

Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met de vochtbestendigheid van het materiaal. Niet elk ecologisch materiaal is goed bestand tegen vocht. Zo kan hennep en papiervlokken bijvoorbeeld minder goed tegen vocht en zijn deze materialen niet zeer geschikt als isolatiemateriaal voor vochtige spouwruimtes.

De kwaliteit van deze materialen zal door het vocht sneller afnemen en hierdoor een minder goede isolatiewaarde bieden.

Ecologische spouwmuurisolatie prijzen

Ecologische spouwisolatie is een duurzame vorm van isoleren. Dat betekent dat het onderhoudsvriendelijk is en een lange levensduur heerft. Doorgaans ligt de kostprijs voor ecologische materialen hoger dan voor vele synthetische alternatieven.

Gemiddeld schommelen de kosten voor ecologische spouwmuurisolatie tussen de 15 en 25 euro per m2. De materialen zijn eenvoudig en veilig te plaatsen, waardoor je dan weer bespaart op de installatiekosten.

Als je de klus uitbesteedt aan een vakman komen daar uiteraard ook nog de werkkosten (uurtarief) bij kijken.

Een ervaren specialist zorgt alvast dat het isolatiemateriaal foutloos en vakkundig wordt geplaatst.

Ontvang prijzen op maat van jouw project

Spouwmuurisolatie eco-materialen

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt op het gebied van natuurlijke spouwmuurisolatie, namelijk tussen minerale- en nagroeibare materialen.

Beide ecologische spouwmuurisolatie materialen hebben zo hun voor- en nadelen en zijn geheel natuurlijk.

Minerale grondstoffen

Wellicht het meest gebruikte natuurlijke isolatiemateriaal is afkomstig uit minerale materialen. De minerale materialen zijn recyclebaar en bieden de materialen een uitstekende isolatiewaarde. Let bij het aanbrengen van deze materialen wel op met aanrakingen met de hand.

Het materiaal kan namelijk tot irritaties lijden aan de huid. Het voordeel van minerale isolatiematerialen is dat ze vaak goed tegen vocht bestand zijn en geschikt zijn voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals de badkamer en keuken.

De meest bekende minerale isolatiematerialen zijn:

Nagroeibare grondstoffen

Ook bestaan er eco materialen uit nagroeibare bronnen. Deze nagroeibare materialen worden ook wel bio-eco isolatiematerialen genoemd en zijn het meest milieuvriendelijk van alle isolatiematerialen.

De nagroeibare materialen zijn afkomstig van reststoffen als basismateriaal en zijn weinig tot niet giftig voor de mens.

De nagroeibare materialen komen allemaal uit de natuur en worden vaak op een duurzame manier gewonnen. Daarnaast is het materiaal van duurzame kwaliteit en biedt het daarmee een lange levensduur. Nagroeibare materialen kunnen vaak minder goed tegen vocht.

Het is daarom belangrijk dat je deze materialen goed beschermt en afwerkt, of slechts gebruikt voor het isoleren van niet vochtige ruimtes.

Gekende nagroeibare isolatiematerialen zijn onder meer:

  • Houtwol
  • Hennep
  • Vlas
  • Kurk
  • Papiervlokken
  • Leem en stro
  • Schapenwol

Vergelijk meerdere prijzen

Wil je graag jouw spouwmuren laten isoleren met ecologisch materiaal? Zorg dan dat je een specialist in huis haalt met kennis en ervaring. Een gespecialiseerde vakman zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal professioneel geplaatst wordt zonder slordige zet- of afwerkfouten.

Ook kan een specialist jou adviseren over de meest geschikte manier van eco isoleren voor jouw specifieke situatie.

De prijs voor het isoleren met ecologische materialen is zeer uiteenlopend en afhankelijk van diverse factoren.

Vraag daarom eenvoudig verschillende offertes aan en vergelijk tussen diverse specialisten en prijzen. Bekijk wat het installeren van ecologisch materiaal zoal kost en wat je in jouw situatie zoal kwijt zal zijn en kom daarmee niet voor verrassingen te staan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk tot 5 isolatiespecialisten
1*. Hoeveel muuroppervlakte wil je (na-)isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.