Na-isoleren spouwmuur: werkmethode, prijs en materiaal

Wil je na-isoleren in een al geïsoleerde spouwmuur? Dat kan! Kom in dit artikel meer te weten over de opties voor jouw woning en de werkmethodes. En ook over de prijs van spouwmuurisolatie en de meest gebruikte materialen.

Steeds meer mensen kiezen vandaag ervoor om hun woning te isoleren en te na-isoleren. Een goede isolatie draagt bij tot minder energetische kosten, een aangenamer binnenklimaat en de waarde van je woning.

Wil je prijzen vergelijken? Ontvang tot 5 gratis offertes

Kan ik mijn spouwmuur na-isoleren?

Een spouwmuur is de holle ruimte tussen de buitenmuur (ook wel buitenblad genoemd) en een binnenmuur (binnenblad). Deze ruimte kun je opvullen met isolatiemateriaal om de energiebesparing te verbeteren.

Voordat je begint met het na-isoleren van je spouwmuren, is het eerst cruciaal om na te gaan of jouw muren hiervoor in aanmerking komen.

Om een effectief resultaat te behalen, is het van belang dat je spouwmuur een dikte van ongeveer drie tot vier centimeter heeft. Ook is het essentieel dat de spouwmuur geen afval of mortelresten bevat.

Dit is niet altijd duidelijk en is vanaf de binnenkant niet zichtbaar. Een expert kan dit echter eenvoudig voor je onderzoeken en weet met de meeste muren wel raad.

Bekijk ook de staat van je woning zorgvuldig. Wanneer de buitenmuren slecht onderhouden zijn en veel blootgesteld zijn aan slagregen, kan de staat van de muren zeer zwak zijn.

Hierdoor zijn de muren minder geschikt voor na-isolatie. Wanneer jouw spouwmuren aan de voorwaarden voldoen en geschikt zijn voor na-isolatie, kun je aan de slag.

Spouwmuur laten isoleren door een expert

Nadelen na-isoleren spouwmuur

Hoewel na-isoleren veel voordelen oplevert, zijn er ook een aantal nadelen waar rekening mee gehouden moet worden.

Zo is het bijvoorbeeld cruciaal dat het isolatiemateriaal zorgvuldig wordt geplaatst om een optimaal resultaat te behalen, en is de keuze van het juiste materiaal uiterst belangrijk.

Wanneer een spouw vervuild is, bijvoorbeeld door cement of ander materiaal, kan het isolatiemateriaal zich niet geleidelijk verspreiden.

Als het isolatiemateriaal niet geleidelijk verdeeld is, kunnen er koudebruggen ontstaan die vochtproblemen kunnen veroorzaken, zoals lelijke plekken, en bestaat er een kans op condensatie.

Een ander nadeel van na-isolatie is dat spouwmuurisolatie voor vochtproblemen aan de binnenzijde kan zorgen. Dit kan voorkomen wanneer de buitenmuren niet goed kunnen opdrogen en daardoor kwetsbaarder zijn voor weersinvloeden.

Leidt een geïsoleerde tot vochtproblemen?

In sommige situaties kan spouwmuurisolatie leiden tot vochtproblemen. Dat is vaak zo met geglazuurde bakstenen als gevelbekleding. Deze zorgen ervoor dat de bakstenen minder kunnen ‘ademen’ en vocht dus begint op te stapelen.

Ook kan het zijn dat door het isoleren van de spouwmuur vocht minder vlot het huis kan verlaten. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder natuurlijke ventilatie er is. Dit kan gelukkig opgelost worden met behulp van mechanische ventilatiesystemen, of door regelmatig de ramen open te zetten.

Vraag extra advies aan een spouwmuurisolatie-expert

Hoe herken je een spouwmuur?

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen of je muur een spouw bezit. Zo kun je kijken hoe breed de muur is. Wanneer de muur breder dan 25 cm is, is de kans zeer groot dat de muur een spouw bezit. Je kunt dit meten bij de deuropening.

Ook wijst een verluchtingsrooster op de aanwezigheid van een spouw. Bekijk of je woning een verluchtingsrooster of open stootvoeg bezit door gaten in je muren te maken. Schiet de boor plotseling door de muur, dan zit je regelrecht in de spouw.

Twijfel je of je muren een spouw hebben? Raadpleeg dan een professional en laat een nauwkeurig endoscopisch onderzoek uitvoeren.

Spouwmuur

Hoe oud is je woning?

Hoe oud je woning is, is uiteraard ook van belang. Woningen gebouwd tussen 1920 en 1975 hebben niet altijd spouwmuren die van isolatiemateriaal zijn voorzien. In nieuwere gebouwen worden deze standaard opgevuld.

Ga bij de aanschaf van een woning dus altijd na wanneer deze gebouwd is en overweeg vervolgens of na-isolatie belangrijk is.

Vroeger waren woningen vaak een stuk minder vochtig, maar dit zorgde echter weer voor andere problemen. Daardoor waren de woningen vaak erg koud en was het moeilijk om grotere ruimtes te verwarmen zonder de centrale verwarmingsapparatuur die we nu hebben.

Hoe breed is de spouw?

De dikte van een spouwmuur hoort minimaal 50 mm breed te zijn. Dit geldt voor alle soorten isolatiematerialen. Wanneer de spouw niet breed genoeg is, kan het isolatiemateriaal zich niet voldoende verspreiden wat tot vervelende problemen zal zorgen.

Ook heeft het isoleren van een te kleine spouw weinig effect en zal het niet zorgen voor energiebesparing.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Na isoleren spouwmuur prijs

De kosten voor het na-isoleren van een spouwmuur zijn afhankelijk van een aantal zaken. Zo verschilt de prijsopbouw qua woning en qua oppervlakte.

Hoe groter de woning, hoe hoger de kosten uiteraard zijn. Daarnaast kun je ervoor kiezen om zelf de isolatie uit te voeren of dit door een professional over te laten. De kosten voor een professional verschillen onderling sterk en lopen uiteraard hoger op dan dat je dit zelf zou doen.

Echter, professionals weten vaak precies welke materialen van belang zijn en profiteren van schaalvoordelen. Zorg ervoor dat je altijd een aantal experts vergelijkt voordat je met een professional in zee gaat.

Voor een professionele na-isolatie kun je rekenen op ongeveer 300 euro voor een appartement.

Hoe groter de woning, hoe hoger de kosten. Voor een vrijstaand huis van ongeveer 150 m2 betaal je dan al snel 2.000 euro voor een professionele spouwmuurisolatie. Daarnaast variëren de kosten sterk afhankelijk van het gebruikte materiaal.

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Spouwmuur na-isoleren: welke materialen gebruiken?

Spouwmuren kunnen gevuld worden met verschillende materialen. De keuze hiervoor is afhankelijk van je budget, je voorkeuren en je type spouwmuur. De meest gebruikelijke materialen zijn glaswolvlokken, EPS-parels en PUR schuim.

Daarnaast zijn er nog vele duurzame organische materialen, zoals kurk, zaagmeel en houtschilfers.

Deze materialen zijn echter brandgevoeliger. Zorg er daarom voor dat je deze organische materialen zorgvuldig behandelt door middel van een brandvertragende behandeling.

Glaswolvlokken

Glaswolvlokken zijn een veelgebruikte isolatiemethode. De vlokken zetten niet uit net als PUR schuim en zijn zeer effectief. De glaswolvlokken moeten worden ingeblazen in de muur en werken vochtregulerend. Het is van belang dat de spouwmuur minimaal 4 cm dik is voor een effectieve werking.

EPS-parels

EPS, geëxpandeerd polystyreen, zijn lichte kunststofbolletjes die worden samengeperst met een bindmiddel. Hierdoor ontstaat een samengepakte massa die vrijwel geheel krimploos en geurloos is. EPS-parels zijn een veelgebruikt isolatiemateriaal en zorgen voor een hoge mate van energiebescherming.

PUR-schuim

PUR-spouwmuurisolatie staat voor Polyurethaan hardschuim en is een reactie tussen polyol en isocyanaat. Wanneer deze twee componenten worden gemengd, ontstaat er harde schuim. Dit schuim wordt gespoten in de spouw en verspreidt zich gelijkmatig over het oppervlak.

Het is de meest gebruikte vorm van isolatie en is ook te gebruiken voor zeer kleine spouwen. Een goede vakkundige installatie is echter van belang om problemen te voorkomen.

Spouwmuurisolatie

Ook interessant voor jou:

Heeft isoleren van de spouw zin?

Het na-isoleren van een spouwmuur zorgt voor een besparing op de energierekening. Het is de meest voordelige isolatie van de buitenmuur en heeft een korte terugverdientijd in vergelijking met gevelisolatie.

Hoe ventileren na spouwmuurisolatie?

Door regelmatig de ramen open te zetten om te ventileren, is het al voldoende om problemen te vermijden.

Hoeveel daalt de EPC-waarde na spouwmuurisolatie?

Hoeveel de EPC-waarde zal dalen, hangt af van de oorspronkelijke isolatiewaarde van jouw gevel en de gebruikte materialen.

Aannemer

Spouwmuur na-isoleren: zelf doen?

Het is uiteraard mogelijk om zelf een na-isolatie uit te voeren. Zorg ervoor dat je je goed inleest en de juiste materialen aanschaft. Ook is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen en bewust te zijn van de tijd en energie die eraan te pas komt.

Zorg ervoor dat je het juiste materiaal aanschaft en werkt met de juiste afmetingen.

Wanneer je het gebruik van PUR-schuim overweegt, is het van belang dat je hier enige ervaring mee hebt. Wil je aan de slag gaan met glaswol, dan geldt hetzelfde.

Als je niet zorgvuldig te werk gaat, kan het zo zijn dat het materiaal zich niet geleidelijk verdeelt, wat leidt tot koudebruggen en vochtproblemen. Hulp van een professional kan dit allemaal voorkomen.

Vergelijk offertes en bespaar kosten

Wanneer je besluit om je na-isolatie uit te laten voeren door een vakkundige specialist, is het van belang dat je verschillende offertes vergelijkt.

Door offertes te vergelijken ben je verzekerd van een goede keuze en ga je voor een vakman met de juiste ervaring bij jou in de buurt. Laat je adviseren en ga pas in zee met een expert wanneer je overtuigd bent van een gegarandeerde correcte uitvoering.

Vraag vrijblijvend een prijsofferte aan en ontvang een prijsvoorstel voor jouw gewenste project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk tot 5 isolatiespecialisten
1*. Hoeveel muuroppervlakte wil je (na-)isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.