PIR-spouwmuurisolatie: voordelen, nadelen en prijzen

Iedereen wil graag z’n maandelijkse energiekosten verlagen. Hoe doe je dat? Dat kan je onder meer door je woning te isoleren. Spouwmuurisolatie is voor veel woningen een interessante optie.

Je hebt keuze uit een brede waaier van materialen, zoals PIR-spouwmuurisolatie. In dit artikel focussen we op de voordelen en nadelen van dit type spouwisolatie. Daarnaast krijg je richtprijzen.

Wil je prijzen vergelijken? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat is PIR spouwmuurisolatie?

PIR staat voor polyisocyanuraat. Een lastig en moeilijk woord om uit te spreken, vandaar de afkorting naar PIR. Het is een hard kunststofschuim dat voornamelijk wordt gebruikt bij warmte-isolatie.

Het beschikt over een betere isolatiewaarde dan het populairdere PUR-schuim. Ook is PIR-spouwmuurisolatie 100 % CFK- en HFK-vrij. Daardoor komen er bij een brand geen schadelijke stoffen vrij.

Het harde kunststofschuim wordt hoofdzakelijk verwerkt in platen. Door hun lichte gewicht zijn deze PIR-isolatieplaten ook heel gebruiksvriendelijk.

Door de uitstekende isolerende eigenschappen zijn PIR-isolatieplaten ook in dunner formaat verkrijgbaar, in tegenstelling tot andere materialen. Juist daarom wordt PIR naast spouwmuurisolatie vaak ook gebruikt voor de isolatie van platte daken, hellende daken en vloeren.

Doordat het polyisocyanuraat aan beide kanten wordt voorzien van een dampwerende laag hoef je geen speciale vochtwerende folie meer te voorzien. Dat scheelt tijd en energie, voor jou of de vakman.

PIR spouwmuurisolatie prijzen

De prijzen van PIR-isolatieplaten variëren naargelang de dikte. Overleg op voorhand met je vakman welk isolatiemateriaal en de bijhorende dikte het beste aansluit bij jouw energiebesparend project.

Een bestaande spouwmuur is lastig te isoleren met PIR-isolatieplaten. Ze lenen zich eerder voor een verbouwing of renovatie van een dak. In bestaande muren worden vaak EPS-parels in de spouwmuur gespoten. Dat betekent hogere arbeidskosten. Je vindt hieronder enkele richtprijzen van PIR-spouwmuurisolatie:

 • 20MM PIR plaat met 0,91 RD waarde
  • €5,95 p/m²
 • 30MM PIR plaat met 1,36 RD waarde
  • €6,90 p/m²
 • 40MM PIR plaat met 1,81 RD waarde
  • €8,29 p/m²
 • 50MM PIR plaat met 2,25 RD waarde
  • €10,20 p/m²
 • 142MM PIR plaat met 6,45 RD waarde
  • €24,53 p/m²

Wil je prijzen vergelijken? Ontvang tot 5 gratis offertes

PIR-spouwmuurisolatie isolatiewaarde

De reflectie van de aluminium dampdichte laag aan een PIR-plaat zorgt voor een betere isolatiewaarde. Omdat het harde kunststof in de plaat van een hoogwaardig isolatiemateriaal is, bereikt men al met een kleine dikte een hoogwaardige isolatie.

Deze isolatiewaarde wordt uitgedrukt in een RD-waarde, soms in een R-waarde. Deze waarde geeft het isolerend vermogen van het materiaal aan. Hoe hoger het getal, hoe meer warmte wordt binnen gehouden.

PIR spouwmuurisolatie: voordelen en nadelen

Voorheen hebben we al een paar voordelen en nadelen besproken van de PIR isolatieplaten. Hierbij gaan wij ze voor jou op een rijtje zetten.

Ontdek de voordelen van PIR spouwmuurisolatiebutton]

Voordelen

 • Doordat de schermen zijn voorzien van een dampscherm (bijvoorbeeld aluminium) is er geen aparte intallatie van een dampscherm nodig. Dit scheelt weer arbeidskosten bij de lokale vakman.
 • PIR kan prima in vochtige condities worden toepast omdat het materiaal vrijwel geen vocht opneemt. Het wordt daarom veel bij dakisolaties gebruikt.
 • Licht materiaal, makkelijk te verplaatsen en te verwerken
 • Ondanks de geringe dikte heeft het een hoge isolatiewaarde. Des te dikker de plaat, des te hoger de RD waarde
 • Brandvertragende eigenschappen

Nadelen

 • Er worden chemicaliën gebruikt bij de productie van PIR platen die schadelijk zien voor het milieu
 • Lastig te recycleren
 • Bestaande spouwmuren dienen open gebroken te worden voor het installeren van de platen

Hoe PIR-spouwmuurisolatie aanbrengen?

De PIR-isolatieplaten zijn vrij eenvoudig aan te brengen op verschillende locaties in je woning. Wil je PIR in je spouwmuur verwerken dan komt er iets meer werk bij kijken.

Bij een verbouwing of uitbreiding van de woning kan het zijn dat de spouwmuren tijdelijk open komen te liggen. Dan is het mogelijk om degelijke PIR-platen te plaatsen in de spouwmuur.

Als je niet aan de daadwerkelijke spouwmuur wilt komen maar toch de muren wilt isoleren met de PIR-platen, dan is het mogelijk om een voorzetwand te plaatsen waarachter je de PIR-spouwmuurisolatie plaatst.

Met isolatieplaten is het ook makkelijk om een hellend dak te isoleren. Dat kan het beste tussen de balken tegen het dakbeschot aan. Gebruik dan 2 bevestigingen per plaat tegen het houten raamwerk en dicht de kieren tussen de platen met alu-tape. Door deze installatie ontstaat er een ononderbroken schild aan het dak dat de warmte van je woning binnen houdt.

Ook de vloer kan je isoleren met PIR-isolatieplaten. Dat doe je door ze vanuit de kruipruimte te plaatsen met plakpennen.

PIR spouwmuurisolatie: vergelijk offertes

Voor je start met de verbouwing of de bouw van je woning, inventariseer alle opties qua isolatie.

Zoals al eerder vermeld bestaan er meerdere materialen om je woning te beschermen tegen de kou en de warmte binnen te houden. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van PUR-spouwmuurisolatie. Maar tegenwoordig blijkt deze minder rendabel te zijn qua bescherming tegen brandgevaar.

Ook steenwol en glaswolvlokken zijn mogelijkheden om je woning te isoleren. Deze zijn goedkoper in aankoop, maar lastiger te installeren en ongemakkelijk in gebruik (jeukende huid).

EPS-parels worden regelmatig gebruikt bij isolatie van een bestaande spouwmuur. Die valt makkelijk op te vullen door gaten in de muur te boren en daar door de EPS-parels in te spuiten.

Zorg dat je het juiste type isolatiemateriaal kiest voor jouw woning. Een vakman kan je door zijn expertise hierbij zeker helpen. Aarzel niet om offertes aan te vragen en te vergelijken. Zo kan je flink wat geld besparen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk tot 5 isolatiespecialisten
1*. Hoeveel muuroppervlakte wil je (na-)isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.