Aminotherm spouwmuurisolatie: voordelen, nadelen en prijzen

Aminotherm is een schuim dat gebruikt wordt voor de isolatie van spouwmuren. Het vertoont sterke overeenkomsten met het bekendere PUR-schuim. Aminotherm-spouwmuurisolatie is makkelijk toe te passen, isoleert goed en leent zich ook voor complexere klussen.

In dit artikel leer je meer over dit isolatiemateriaal, en z’n voordelen en nadelen. Daarnaast vind je hier richtprijzen voor aminotherm.

Wil je prijzen vergelijken? Ontvang tot 5 offertes

Wat is aminotherm-spouwmuurisolatie?

Aminotherm is één van de minder bekende materialen voor de isolatie van woningen. Vooral voor spouwmuurisolatie is het een geschikte stof en garandeert het een duurzaam resultaat. Ook biedt het heel wat voordelen in vergelijking met andere isolatiematerialen, zoals: EPS-parels, glaswolvlokken, steenwol en PUR-spouwmuurisolatie.

Deze kunsthars wordt gemaakt uit aardolie. Het is een soort dik schuim dat eenvoudig in de spouwmuur wordt gespoten via een aantal kleine boorgaten. Net als het bekendere PUR-schuim hecht het zich aan elke constructie vast dat het aanraakt en uithardt tot een stevige structuur.

Aminotherm spouwmuurisolatie prijs

De totaalprijs van deze isolatievorm ligt tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter. Daarbij zijn de kosten voor het materiaal, de arbeid en de BTW inbegrepen.

Er bestaan al lange tijd premies vanuit de overheid voor het isoleren van de woning. Sinds 2018 bedraagt de spouwmuurisolatie premie 5 euro voor elke vierkante meter die je isoleert en 9 euro voor een beschermende aannemer. Ook met aminotherm-spouwmuurisolatie heb je recht op die premie. Dat drukt de prijs aanzienlijk en maakt de terugverdientijd korter.

Wil je prijzen vergelijken? Ontvang tot 5 offertes

Aminotherm-spouwmuurisolatie: isolatiewaarde

De isolatiewaarde of Lambda-waarde voor elk materiaal  wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

De isolatiewaarde van aminotherm bedraagt 0,035 W/mK. Ter vergelijking: voor glaswol is dat 0,037 W/mK, 0,036 W/mK voor EPS-parels en 0,030 W/mK voor PUR. Aminotherm-spouwmuurisolatie komt zo min of meer op gelijke hoogte met de populairdere alternatieven glaswol en EPS-parels.

Aminotherm spouwmuurisolatie: voordelen en nadelen

Aminotherm beschikt over heel wat troeven. We de voordelen en nadelen voor je op een rijtje.

Voordelen

  • Je stookkosten worden lager omdat je huis veel beter warmte vasthoudt. Dat merk je op je factuur van het elektriciteitsbedrijf.
  • Elke vorm van isolatie verhoogt de waarde van je woning, wat interessant is als je overweegt die op termijn te verkopen.
  • Aminothermis dampopen, wat betekent dat lucht niet gevangen blijft in het materiaal. Daardoor treden er geen problemen veroorzaakt door vochtige lucht in de spouw op.
  • Tegelijk is het vochtwerend, waardoor het vocht tegenhoudt en de doordringing daarvan in de woning verhindert. Warmteverlies, vochtvlekken en schimmelproblemen worden zo voorkomen.
  • Vergeleken met andere isolatiematerialen is aminotherm flexibel. Het vult moeilijk bereikbare plekken en spleten en kieren in het metselwerk volledig, zodat er nergens een koudebrug ontstaat, wat tot warmteverliest leidt. Ook erg smalle, beschadigde of verontreinigde spouwen komen in aanmerking voor isolatie met aminotherm.
  • De werkzaamheden zijn snel uitgevoerd, vereisen geen breekwerk en laten geen sporen achter. Ook hoeft eventueel oud isolatiemateriaal niet eerst uit je spouw verwijderd worden.
  • De terugverdientijd van spouwmuurisolatie met aminotherm is laag: gemiddeld 4 tot 6 jaar. Na die tijd begin je netto winst te maken op je verbeterde warmtehuishouding!

Oude UF-isolatie na-isoleren met aminotherm

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werden nieuw gebouwde huizen vaak uitgerust met spouwmuurisolatie van UF-schuim.

Dat bleek jammergenoeg op termijn een slechte keuze: in veel huizen die op papier geïsoleerd zijn, is dit schuim afgebrokkeld of van de muur gevallen.

Zonder dat je het doorhebt kan je dan veel warmte kwijt raken, omdat je muur eigenlijk niet of nauwelijks meet geïsoleerd is. Als je de spouw opnieuw zou willen isoleren, zou je het kapotte UF-schuim eigenlijk eerst moeten laten verwijderen.

Aminotherm heeft het grote voordeel dat het zulke spouwen opnieuw kan isoleren zonder dat het UF-schuim weggehaald moet worden. Het vult alle spleten en holtes op, en hecht uitstekend aan de restanten van het UF.

Hou er wel rekening mee dat de isolatiewaarde van deze zogenaamde na-isolatie uiteindelijk lager is dan die van een volledig met aminotherm geïsoleerde muur.

Nadelen

Het belangrijkste voordeel van aminotherm is dat het een wat lagere isolatiewaarde heeft dan sommige alternatieven zoals PUR.

Je bespaart dus minder op de stookkosten van je woning, en de terugverdientijd van de isolatie is langer dan wanneer je PUR gebruikt. aminotherm isoleert een woning echter even goed of beter dan glaswol en EPS.

Meer weten? Vraag advies aan isolatie-experts

Hoe aminotherm- spouwmuurisolatie aanbrengen?

Als je er voor kiest om je woning met aminotherm te laten isoleren, is dat binnen een dag en met minimale overlast gebeurd. Het materiaal wordt via kleine boorgaten in het voegwerk aan de buitenkant van je woning in de spouw gespoten.

Vaak kijkt de uitvoerder via het eerste boorgat met een flexibele camera wat de staat van de spouw is. Dan wordt het materiaal in de spouw gespoten, waar het tot een egale laag uithardt. Ook kiertjes en gaten worden bedekt door het schuim.

Na afloop van de werkzaamheden worden de boorgaten gevuld met nieuw mortel, zodat er niets meer te zien is van het werk.

Aminotherm-spouwmuurisolatie: vergelijk offertes

Het aanbrengen van isolatie met aminotherm verschilt per aanbieder. Het is dus altijd een goed idee om bij meerdere vaklui offertes aan te vragen. Met die offertes kies je snel een vakman uit die jouw spouw voor het gunstigste tarief isoleert.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk tot 5 isolatiespecialisten
1*. Hoeveel muuroppervlakte wil je (na-)isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.