PUR-spouwmuurisolatie: voordelen, nadelen en prijzen
PUR staat voor polyurethaan en is een isolatieschuim. Het is een veelgebruikt isolatiemateriaal en dus ook ideaal voor het isoleren en na-isoleren van spouwmuren in woningen. In dit artikel zoomen we dieper in op de voordelen en nadelen van PUR-spouwmuurisolatie. Daarnaast krijg je ook richtprijzen.
Contacteer een expert en ontvang gratis offertes
PUR-spouwmuurisolatie aanbrengen [werkwijze]
PUR-schuim kan eenvoudig in de spouw gespoten worden via gaatjes die in de buitenmuur geboord worden. De PUR verkeert in vloeibare toestand en verandert in schuim door het blaasmiddel.
Eens het zich in de spouw bevindt, zet het uit en wordt het hard. Zo worden alle hoeken goed opgevuld. Vervolgens worden de gaatjes in de buitenmuur weer opgevuld en opgevoegd. Op 1 à 2 dagen is de spouwmuurisolatie voltooid.
Waarom kiezen voor isolatie van de spouwmuur met PUR?
Polyurethaanschuim (PUR) is een veelgebruikt materiaal voor spouwmuurisolatie. Er zijn veel redenen waarom hier voor gekozen wordt.
Er zijn naast de vele voordelen ook enkele nadelen die zeker niet over het hoofd gezien mogen worden. Lees er hier verder alles over.
Voordelen
- Het belangrijkste voordeel van PUR-schuim is de uitmuntende isolatiewaarde. PUR heeft namelijk een HR++label en een lage lambdawaarde van 0,026W/mK, wat aantoont dat het erg weinig warmte doorlaat en dus goed isoleert.
- Omdat PUR-schuim uitzet wanneer het wordt aangebracht, vult het alle kieren en spleten. Op die manier ontstaan er geen koudebruggen.
- PUR-isolatie is een erg duurzaam materiaal dat niet afbrokkelt, uitzakt of krimpt. Bovendien is het ook vochtbestendig.
- Ten slotte heeft PUR een goede prijs-kwaliteitverhouding. De prijs van PUR ligt volgens verbouw-prijzen tussen de € 25 en de € 30 per m².
Wat zijn de nadelen van PUR isolatie?
- Wanneer de PUR-schuim wordt aangebracht, komt er een onaangename en prikkelende geur vrij. Gelukkig verdwijnt die geur relatief snel.
- Zelf spouwmuurisolatie aanbrengen met PUR is moeilijk.
- PUR-isolatie is lastig om te verwijderen wanneer er gemorst wordt.
- Er is een verbetering met het vroegere PUR, maar het blijft een milieuonvriendelijk product.
- Er kan een allergische reactie optreden wanneer er contact is met uithardende PUR schuim.
Spouwmuurisolatie met PUR biedt een krachtige combinatie van thermische efficiëntie en ruimtebesparing, maar het is heel belangrijk dat de installatie door een ervaren isolatiespecialist gebeurd. Het materiaal kan anders enkele ongewenste bijwerkingen opleveren.
PUR schuim versus PUR platen
Beide producten bestaan uit hetzelfde materiaal, Pur is namelijk een afkorting van de chemische stof polyurethaan. PUR heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Platen hebben een betere isolatiewaarde dan schuim, maar het is moeilijker een naadloze afdichting te krijgen.
Het is daarom aangeraden PUR platen te combineren met PUR schuim. De moeilijk bereikbare plaatsen worden gedicht met het schuim, maar je kan toch de isolatiewaarde van de platen houden. Deze toepassing werkt enkel bij nieuwbouw.
Bij het na-isoleren van spouwmuren is het niet mogelijk te werken met PUR platen. Er worden gaten in de buitenmuur gemaakt waarlangs het PUR in vloeibare vorm wordt ingespoten. De kleine gaatjes worden na het isoleren opnieuw onzichtbaar dichtgewerkt.
PUR versus EPS parels en minerale wol
Na-isoleren van een spouwmuur kan met PUR, EPS parels of minerale wol zoals glaswol.
PUR-schuim heeft een goede isolatiewaarde, zorgt voor een naadloze afdichting en heeft door de isolerende eigenschappen niet veel ruimte nodig. De grootste nadelen zijn de hogere prijs en milieuonvriendelijkheid.
EPS parels hebben hoge isolatiewaarde, al is deze net wat minder goed als PUR. Ze zijn licht van gewicht en oefenen daarmee weinig druk uit op de constructie van de woning. Daarbovenop zijn ze recycleerbaar en milieuvriendelijk.
Minerale wol zoals glaswol en rotswol kunnen gebruikt worden als na-isolatie, maar ook in nieuwbouw. Ze bieden naast thermische isolatie ook akoestische isolatie. Ze zijn brandwerend en kosten heel wat minder dan PUR-schuim.
Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat
Wat kost PUR spouwisolatie per vierkante meter?
De prijs van PUR isolatiemateriaal ligt tussen 25 en 30 euro per vierkante meter. Voor een vrijstaande woning betaal je dan al snel tussen 2.000 en 3.000 euro. Een exacte prijs geven is moeilijk. Om een beeld te krijgen vraag je best offertes op maat bij aannemers uit de buurt.
Gelukkig bestaan er enkele premies, uitgegeven door de Vlaamse overheid of netbeheerder Fluvius, die na-isoleren van spouwmuren een stuk goedkoper maken.
Met Mijn Verbouwpremie kan je zelf tot 50% van de kostprijs terugkrijgen. De terugverdientijd is relatief kort bij na-isolatie van spouwmuren door de besparing op energiekosten. Dit zal nog een stuk korter worden door de beschikbare premies.
Kosten van installatie
Gemiddeld vraagt een aannemer tussen 30 en 45 euro per uur. Afhankelijk van de regio verschillen de prijzen, maar in dezelfde regio kunnen de kosten ook heel erg uiteenlopend zijn.
Installatieprijzen zijn niet enkel afhankelijk van de isolatiespecialist en het gekozen materiaal. De staat van de gevel is ook een indicatie voor de prijs.
Het is daarom belangrijk bij meerdere aannemers een offerte te vragen. Je kan dankzij het vergelijken van offertes makkelijk enkele honderden euro’s besparen.
Ook interessant voor jou:
Kan PUR problemen voor de gezondheid geven?
Polyurethaanschuim (PUR) wordt als veilig beschouwd als het juist wordt geïnstalleerd. Er worden soms wat zorgen geuit over de uitstoot van ongezonde stoffen die tijdens het uitharden in de lucht terechtkomt en tot geurhinder kan leiden.
Tijdens het gebruik kan het ook allergische reacties veroorzaken. Zodra PUR uitgehard is, verdwijnen alle problemen. Het blijft wel een milieuvervuilende stof die niet gerecycleerd kan worden.
PUR spouwmuurisolatie prijs
PUR-schuim hoort bij de duurdere isolatiematerialen. Gemiddeld betaal je tussen 25 en 30 euro per vierkante meter. Voor EPS-parels betaal je tussen 20 en 25 euro per vierkante meter en voor glaswol tussen 15 en 20 euro.
Hoe dik moet een spouw zijn om te kunnen isoleren?
Je kan elke spouw isoleren, maar het heeft een bepaalde dikte nodig om efficiënt te zijn. Is de spouw 5 cm breed dan kan er gekeken worden welke materialen een isolatie-waarde hebben die bij de spouw past.
Heeft de muur een smallere spouw? Dan moet er een andere manier gekozen worden om de buitenmuur te isoleren. Gevelisolatie of buitenmuurisolatie langs de binnenkant zijn nog veelgebruikte opties.
Laat spouwmuurisolatie over aan een ervaren aannemer
Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat het na-isoleren van je spouwmuur goed wordt uitgevoerd. Daarom roep je best hulp in van een isolatie-expert. Bovendien zal een vakman minder gemakkelijk morsen, wat belangrijk is aangezien PUR overal aan blijft kleven.
Vul het offerteformulier gratis en vrijblijvend in en kom in contact met verschillende professionals. Ontvang offertes, vergelijk de prijzen en bespaar heel wat kosten.