Soorten spouwmuurisolatie

In deze moderne tijden zijn er talloze mogelijkheden om je woning te isoleren. Eén van de meest populaire isolatiesoorten is spouwmuurisolatie. Dit soort isolatie zorgt er niet alleen voor dat de warmte niet kan ontsnappen maar maakt ook komaf met vochtproblemen en te hoge energiefacturen. In onderstaand artikel lijsten we voor jou de meest populaire soorten spouwmuurisolatie op.

Soorten spouwmuurisolatie: nieuwbouw vs. bestaande woning

Isolatie aanbrengen in de spouwmuur, oftewel de open holte tussen je binnen- en buitenmuur, kan zowel in nieuwe woningen als in reeds bestaande woningen uitgevoerd worden, op voorwaarde dat je bestaande woning van een spouwmuur voorzien is.

Woningen die gebouwd zijn voor het jaar 1920, zijn naar alle waarschijnlijkheid niet uitgerust met een spouw.

Spouwmuurisolatie in reeds bestaande woningen

Het merendeel van de woningen die geconstrueerd zijn tussen 1920 en 1975, beschikken over een niet-geïsoleerde spouw. Om erachter te komen of jouw spouwmuur geïsoleerd kan worden, voert de isolatiespecialist een endoscopisch onderzoek uit.

Tijdens dit onderzoek wordt de staat en de breedte van de spouw zorgvuldig nagegaan om uit te maken of isoleren zinvol is. Vanaf een breedte van 5cm, kunnen de isolatiewerken moeiteloos van start gaan.

Spouwmuurisolatie in nieuwbouw

Om in regel te zijn met de EPB-wetgeving, is het tegenwoordig verplicht om je nieuwbouwwoning van muurisolatie te voorzien. Het is aanbevolen om je spouwmuur gelijk tijdens de bouwwerken te isoleren om achteraf niet met onnodige, extra kosten opgescheept te zitten. Bij nieuwbouw bevestigt de isolatiefirma de spouwmuurisolatie direct aan de binnenmuur door middel van speciale spouwhaken.

Welke soorten spouwisolatie zijn er?

Voor het isoleren van je spouwmuur, heb je de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Welk materiaal er het best bij jouw woning past is afhankelijk van het soort woning (huis, appartement, rijtjeswoning,…), jouw budget en uiteraard van jouw persoonlijke voorkeur.

Aminotherm spouwmuurisolatie

Aminotherm is een schuimachtig isolatiemateriaal dat in vloeibare vorm aangebracht wordt in de spouwmuur. Dit materiaal zet direct na het inspuiten uit en droogt volledig op waardoor alle gaatjes en kieren volledig gedicht worden.

Dit zijn de voordelen van Aminotherm spouwmuurisolatie

 • Geschikt voor alle soorten woningen: Aminotherm isolatie is toepasbaar op hoekwoningen, rijtjeshuizen en vrijstaande woningen.
 • Ook geschikt voor smalle spouwen: Aminotherm isolatie wordt in de praktijk veelal gebruikt voor de na-isolatie van reeds bestaande woningen en kan ook aangewend worden voor smalle spouwen (van minder dan 5cm breed).
 • Gedaan met vochtproblemen: Aminotherm heeft een waterafstotende werking.
 • Veilig: Aan deze vorm van isoleren komen geen chemische stoffen te pas.

Aminotherm heeft een gemiddeld prijskaartje van € 30 per vierkante meter.

Ecologische spouwmuurisolatie

Overweeg je een ecologische spouwmuurisolatie? Ontdek hieronder de voordelen en verschillende toepassingen.

Wat zijn de voordelen van ecologische spouwmuurisolatie?

 • Milieuvriendelijke isolatiematerialen: Ecologische spouwmuurisolatiematerialen zijn recycleerbaar en voor het productieproces is er aanzienlijk minder energie nodig dan het geval is voor alle niet-ecologische isolatiematerialen.
 • Veilig: Er is geen gevaar voor je gezondheid bij het aanbrengen van deze materialen.

Welke isolatiematerialen kunnen gebruikt worden?

 • Papiervlokken: Papiervlokken, ook wel cellulose genoemd, worden rechtstreeks in de spouw ingespoten, zijn een uitstekende warmte-isolator en ze zijn bovendien uiterst brandveilig. Voor dit materiaal betaal je zo’n € 17 per vierkante meter. Cellulose is niet geschikt voor vochtige spouwen.
 • Kurk: Kurk is naast een goede warmte-isolator ook een uitstekende geluidsisolator die vochtafstotend werkt. Een nadeel hieraan is het eerder hoge kostenplaatje dat tussen € 20 en € 25 per vierkante meter schommelt.
 • Houtwol: Houtwol functioneert eveneens als warmte- en geluidsisolator en is niet schadelijk voor de gezondheid. Ook hier dien je rekening te houden met een prijs tussen € 20 en € 25 per vierkante meter.
 • Schapenwol: Schapenwol is hét isolatiemateriaal bij uitstek voor thermische muurisolatie en het heeft daarnaast ook nog eens een luchtzuiverende werking. Voor deze luxe ecologische isolatie, betaal je ongeveer € 20 tot € 25 per vierkante meter.

EPS korrels

Ook door te kiezen voor EPS-korrels. draag je je steentje bij aan het creëren van een groene leefomgeving. EPS is een uiterst duurzaam materiaal dat voor de volle 100% recycleerbaar is. De korrels worden aan elkaar vastgehecht door middel van een speciaal soort lijm met het oog op het voorkomen van inzakkingen nadien.

EPS scoort minder goed als geluidsisolator en heeft een kost van € 20 tot de € 25 per vierkante meter.

Glaswolvlokken

Glaswol, ook wel minerale wol genoemd, is snel en eenvoudig aan te brengen en wordt in vlokken van gerecycleerd glas in de spouw geblazen. Dit zijn de voordelen van glaswol

 • Soepel: Glaswol laat zich probleemloos tot in alle hoekjes aanbrengen.
 • Prima geluidsisolator: Minerale wol houdt het geluid erg goed tegen. Zo heb je altijd privacy in huis en word je niet gestoord door ongewenste geluiden van buitenaf.
 • Budgetvriendelijk: Glaswol-spouwmuurisolatie kan al vanaf € 15 per vierkante meter.

Het grootste nadeel aan glaswol is het risico op het vrijkomen van schadelijk stoffen tijdens de werkzaamheden. Draag daarom altijd beschermende kledij.

PIR en PUR isolatie

Dat je nu voor PIR isolatie of PUR isolatie kiest, je geniet van een hoge isolatiewaarde en een isolatieschuim die éénvoudig in de spouw gespoten kan worden.

 • Geschikt voor alle spouwmuren: Is je spouwmuur ernstig vervuild of heeft jouw woning een zeer smalle spouw? PIR/PUR-isolatie is mogelijk.
 • Milieuvriendelijk: Bij het aanbrengen van PIR/PUR komen er geen schadelijke stoffen vrij.
 • Vochtwerend
 • Waterafstotend

Met een gemiddelde prijs tussen € 25 en € 30 per vierkante meter, is PUR/PIR het duurste spouwmuurisolatiemateriaal.

Steenwol

Steenwol wordt gewonnen uit vulkanische gesteenten en is perfect geschikt voor spouwmuurisolatie.

 • Lange levensduur
 • Warmte- én geluidisolator
 • Milieuvriendelijk
 • Brandveilig
 • Vochtafstotend
 • Budgetvriendelijk: Steenwol-spouwmuurisolatie kost gemiddeld tussen € 17 en € 22 per vierkante meter (10% duurder dan glaswol).

Tijdens het aanbrengen van steenwol dien je steeds beschermende kledij te dragen en erop te letten dat het niet nat wordt.

Vergelijk de verschillende soorten spouwmuurisolatie

Je hebt nu een idee van de voordelen, kenmerken en prijzen van de verschillende soorten spouwmuurisolatie. Toch doe je er altijd goed aan om bij meerdere firma’s te rade te gaan om verschillende offertes met elkaar te vergelijken en zo overbodige uitgaven te vermijden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
2*. Wanneer wenst u de spouwmuur isolatiewerken te starten?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.