Spouwmuurisolatie premie 2023
Je kan je woning op verschillende manieren isoleren. Één van de meest effectieve methodes is door je spouw te isoleren. Pak je spouwmuurisolatie slim aan, dan kom je in aanmerking voor een premie. Op die manier kan je de kosten alvast aanzienlijk drukken.
Kom hier te weten hoe je aanspraak maakt op de spouwmuurisolatie premie van de Vlaamse overheid in 2023.
Hoeveel bedraagt de spouwmuurisolatie premie?
De premie voor het isoleren van de spouwmuur is door de Vlaamse overheid in het leven geroepen om mensen te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken.
Dankzij spouwmuurisolatie geniet je van een comfortabele en energiezuinige woning. Je bespaart dus direct op energiekosten. De premie vraag je aan via de netbeheerder Fluvius en past in het programma BENOveren. Dat is het stimulatie- of premiepakket van de Vlaamse Overheid om bestaande woningen energiezuiniger en duurzamer te maken.
Uiteraard gelden er voor de spouwmuurisolatie premie enkele voorwaarden. Voldoe je hieraan? Dan kom je in aanmerking voor deze premie. Voor 2023 bedraagt de premie 5 euro per vierkante meter.
Meer weten? Vraag advies aan een isolatiespecialist
Waarom een spouwmuur na-isoleren?
Het na-isoleren van de spouwmuur is bij nieuwbouwwoningen vandaag de norm. Het zijn vooral oudere woningen waar de spouw nog niet is geïsoleerd. Het achteraf isoleren van de spouwmuur heet na-isoleren.
Na-isoleren is een klus die je makkelijk in één dag kan laten uitvoeren. Er zijn ook geen grote verbouwingswerken voor nodig. Aan de buitenkant van de spouwmuur worden gaten geboord in de voegen. Naargelang het type isolatie wordt door die gaten de isolatie in de spouw gespoten of geblazen.
Omdat je een bestaande spouwmuur isoleert, kan je geen isolatieplaten in de spouw plaatsen. Gelukkig bestaan er voldoende alternatieven.
Je kan bijvoorbeeld opteren voor glaswolvlokken, EPS-parels of PUR-schuim. PUR is het duurste isolatiemateriaal, maar garandeert wel een heel hoge isolatiewaarde. Het vaakst wordt voor glaswol gekozen. Het is goedkoop en isoleert goed.
Verkies je ecologische isolatiematerialen? Dan zijn EPS-parels een goede optie. Bovendien is EPS in staat om veel vocht op te nemen.
Burenkorting en burenpremie
Wil je extra korting en premie ontvangen voor spouwmuurisolatie? Zorg dan dat je één of meerdere buren overtuigt om ook hun spouwmuren te laten isoleren en pak dit gezamenlijk aan.
Met één of meerdere buren gezamenlijk spouwmuurisolatie laten aanbrengen, levert iedereen korting op de isolatiewerken op van 6 %. Pak je het project aan met minimaal negen buren in dezelfde straat, dan kun je tot €400 extra spouwmuurisolatie premie ontvangen.
Voorwaarden zijn dat de buren in dezelfde straat wonen, de woningen een oppervlakte van minimaal 50 m² hebben en de werken op dezelfde dag plaatsvinden.
6 voorwaarden voor spouwmuurisolatie premie in 2023
Om in aanmerking te komen voor deze premie dienen je woning en uitgevoerde isolatiewerken aan 6 voorwaarden te voldoen. We zetten alle voorwaarden voor je op een rij:
- Uw woning: De premie is enkel geldig voor woningen in het Vlaamse gewest die vóór 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnetwerk of die voor 1 januari 2006 een bouwvergunning aanvroegen (en later werden aangesloten op het netwerk).
- Herbouw: De premie geldt niet voor de volledige herbouw van je woning, omdat dit als nieuwbouw wordt beschouwd. Indien je de premie aanvraagt voor de isolatie van nieuw aangebouwde deelconstructies, kom je wel in aanmerking.
- Termijn: Je premie aanvraag moet binnen de 12 maanden na de factuurdatum bij de netbeheerder aankomen. Enkel facturen van maximaal 1 jaar oud komen in aanmerking.
- Vakman: De aannemer die de isolatiewerken uitvoerde moet op een goedgekeurde lijst terug te vinden zijn. De vakman moet immers verklaren dat zijn uitvoeringswerken aan bepaalde eisen voldoen.
- Spouwmuurdikte: Je spouw moet minstens 5 cm dik zijn en volledig opgevuld worden met isolatiemateriaal.
- Isolatiemateriaal: Het gebruikte isolatiemateriaal moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. De isolatiespecialist kan je hierover uitgebreid informeren.
Je kan deze voorwaarden hier nog eens uitgebreid nalezen. Mocht je bijkomende vragen hebben kan je deze altijd stellen aan een isolatiespecialist. Een ervaren vakman is vertrouwd met deze premie en zal je met plezier verder helpen.
Vraag advies aan een isolatiespecialist
Hoe vraag ik de spouwmuurisolatie premie aan?
Om je premie aan te vragen heb je deze documenten nodig:
- een kopie van je facturen
- een attest dat je aannemer heeft ingevuld en ondertekend
- indien je beschermde afnemer bent: een attest of een factuur waarop je sociaal tarief wordt vermeld
Je kan ervoor kiezen om de premie online aan te vragen of je kan schriftelijk een aanvraagformulier indienen. Aarzel niet om informatie te vragen aan je isolatiespecialist bij het invullen van je aanvraag.
Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar de kenmerken van je gekozen isolatiemateriaal, daarvoor ben je bij hem aan het juiste adres!
Spouwmuurisolatie: zelf doen of laten doen?
Op zich kun je met een beetje handigheid en goed gereedschap zelf spouwmuurisolatie aanbrengen, maar dit is niet aan te raden. Wil je in aanmerking komen voor een premie voor spouwmuurisolatie, dan moet je de isolatiewerken uit laten voeren door een erkende ATG-installateur. Zelf doen is dus eigenlijk geen optie, zoek daarom een goede erkende installateur uit.
Kies voor een gecertificeerd ATG installateur
Een voorwaarde om in aanmerking te komen voor een premie voor spouwmuurisolatie, is door de werken uit te laten voeren door een erkende ATG-installateur. ATG staat voor ´Agrément Technique/Technische Goedkeuring).
Een installateur die ATG gecertificeerd is, voldoet aan de juiste eisen en hiervan mag je hoge kwaliteit verwachten, zodat spouwmuurisolatie ook daadwerkelijk goed wordt uitgevoerd. Dit is dan ook de reden dat de Vlaamse overheid hier een premie aan heeft gekoppeld.
Hoe een gecertificeerd ATG-specialist herkennen?
Je kunt een ATG-specialist herkennen aan het feit dat zij gecertificeerd zijn. Zij ontvangen een officieel certificaat en keurmerk die meestal op de website van de installateur te zien zal zijn.
Wil je er zeker van zijn dat je een ATG-specialist in de arm neem voor spouwmuurisolatie en je ook daadwerkelijk in aanmerking komt voor een premie? De Vlaamse overheid heeft op haar website een lijst gepubliceerd met alle erkende ATG-installateurs.
Kies je hier een installateur uit, dan weet je zeker dat je met een erkende installateur van doen hebt.
Prijzen vergelijken loont
Natuurlijk is een premie voor spouwmuurisolatie mooi meegenomen om de kostprijs te verlagen. Maar uiteraard moet je ook prijzen vergelijken van de verschillende installateurs.
De prijzen kunnen per installateur verschillen, dus het is absoluut de moeite waard om van verschillende installateurs offertes op te vragen. Je kunt dan gemakkelijk de goedkoopste installateur kiezen, of een installateur die de beste diensten aanbiedt.