EPS-parels: voordelen, nadelen en prijzen

De meest eenvoudige manier om je woning energiezuiniger te maken is door de spouwmuren te isoleren. Op voorwaarde dat je woning over spouwmuren beschikt natuurlijk. Een veel gebruikt materiaal voor spouwmuurisolatie is EPS-parels. Die bieden veel voordelen: ze zijn milieuvriendelijk, dampdoorlatend, duurzaam en onschadelijk voor de gezondheid. Ook bereik je met EPS-parels een zeer hoge isolatiewaarde.

Dit artikel geeft je een beknopt overzicht van dit interessante type spouwmuurisolatie. Ben je toevallig op zoek naar prijzen? Ook die vind je in dit artikel of bekom je via onze offertepagina.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat zijn EPS-parels?

EPS is een afkorting van de Engelse benaming Expanded PolyStrene of piepschuim. Een kubieke meter EPS bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes. De kleine parels bestaan uit waterstof en koolstof en worden hoofdzakelijk als isolatiemateriaal gebruikt.

Bij bestaande woningen wordt EPS in de vorm van parels via gaten in de voegen van de gevel in de spouw geïnjecteerd.

Daarnaast bestaan er ook EPS-isolatieplaten voor het isoleren van nieuwbouwwoningen of uitbouw. In dat geval worden de korrels verhit met stoom, zodat ze uitzetten en aan elkaar vastsmelten. Eenmaal afgekoeld kan je ze in plaatvorm gebruiken.

Er bestaan verschillende soorten EPS-parels: H, H+, H++… Hoe meer plusjes er staan, hoe hoger de isolatiewaarde en ook de prijs. Er zijn ook verschillende kleuren: witte, grijze en zwarte parels. Zwarte EPS heeft een iets betere isolatiewaarde dan witte.

Spouwmuur laten isoleren door een expert

Wat kosten de beste EPS-korrels gemiddeld?

De kostprijs per parel berekenen, is onbegonnen werk. De prijs voor de isolatie van de spouwmuren van jouw woning hangt af van de totale oppervlakte, de dikte van de spouw en de arbeidsprijs van jouw vakman.

De gemiddelde prijs voor EPS-parels schommelt tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter. Overleg op voorhand met je aannemer wat voor type isolatie het beste past voor jouw woning.

Bij het isoleren van een tussenwand of voorzetwand is PIR-spouwmuurisolatie aan te raden. Dat zijn isolatieplaten die makkelijk te installeren zijn.

PUR-spouwmuurisolatie is een handig alternatief voor EPS-parels, die op dezelfde manier in de spouwmuur geblazen worden. PUR beschikt ook over een iets hogere isolatiewaarde dan EPS. Wel is het iets duurder, niet recycleerbaar en dus minder milieuvriendelijk.

Meer weten? Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Hoe goed isoleren EPS-parels?

Er zijn twee belangrijke pijlers die de isolatiewaarde van isolatiemateriaal bepalen.

  1. R-waarde: hiermee wordt de thermische weerstand bedoeld. De R-waarde geeft aan hoe goed de isolatie zich verzet tegen het transport van warmte. Hoe hoger de R-waarde, hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter de kwaliteit van het isolatiemateriaal. De R-waarde wordt als volgt berekend: R-waarde = dikte isolatie / lambda waarde.
  2. Lambda-waarde: dit is de warmtegeleidingscoëfficiënt van het isolatiemateriaal. De lambda waarde geeft aan hoeveel warmte het materiaal geleidt. Materiaal met een lage lambda waarde isoleert beter dan materiaal met een hoge lambda waarde.

EPS-parels scoren bijzonder goed. Het is bovendien een duurzaam isolatiemateriaal. Daardoor blijft de isolatiewaarde ook op lange termijn gegarandeerd. Uit ervaring blijkt dat EPS-parels die 40 jaar geleden werden gebruikt als isolatiemateriaal nog altijd dezelfde isolatiewaarde bieden.

Belangrijke voorwaarde is wel dat de EPS-parels op een correcte manier in de spouw worden gebracht.

Meer info en advies nodig?

Lambda-waarde van EPS-parels

EPS-parels hebben een opvallend lage lambda-waarde. Dat komt omdat tussen de parels holle ruimtes ontstaan waarin zich stilstaande droge lucht bevindt. Die lucht zorgt voor een daling van de warmtegeleidingscoëfficiënt. De lage lambda-waarde van EPS-parels levert je alvast enkele extra voordelen op:

  1. Besparing kosten: met EPS-parels verbeter je de isolatiewaarde van de woning met maar liefst 25%. Je zal dit zeker merken op je energiefactuur: jaarlijks bespaar je gemiddeld 450 euro.
  2. Premie(s): de lage lambda-waarde van EPS-parels is ook interessant wanneer je in aanmerking wenst te komen voor subsidies.

Bereken zelf de isolatiewaarde van EPS-parels

Je merkt dat EPS-parels bijzonder goed scoren als isolatiemateriaal. Toch is elke woning anders. Het is belangrijk om bijkomend advies te vragen aan een ervaren specialist. Ben je nieuwsgierig naar de isolatiewaarde van je na-geïsoleerde woning?

Je kan zelf de R-waarde (uitgedrukt in m²K/W) van EPS-parels berekenen voor jouw woning. Het enige wat je nodig hebt is de dikte van de isolatie (uitgedrukt in m). De lambda-waarde van EPS-korrels bedraagt slechts 0,033 (uitgedrukt in W/mK). De formule wordt dan:

R-waarde = dikte isolatie / 0,033 W/mK.

In onderstaande tabel vind je enkele voorbeelden.

R-waarden EPS parels (m2K/W)
Dikte0,033 (W/mK)Dikte0,033 (W/mK)
4 cm1,218 cm2,42
5 cm1,529 cm2,73
6 cm1,8210 cm3,03
7 cm2,1211 cm3,33

Wens je meer gedetailleerde info over de opties voor je spouwmuren? Uiteraard zal een isolatiespecialist al je vragen met plezier beantwoorden. De ervaring en kennis van een professional zijn onmisbaar wanneer je jouw spouwmuren wenst te isoleren.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

EPS-parels: wat zijn de voor- en nadelen?

Ook EPS-parels hebben plus- en minpunten. We zetten ze op een rijtje:

Voordelen

  • Lage investering snel terugverdiend
    • De kosten van EPS-spouwmuurisolatie bij een rijwoning liggen rond de 2.000 euro. De jaarlijkse besparing van gemiddeld 400 euro op je energiefactuur zorgt ervoor dat je de investering vaak al binnen de 5 jaar terugverdient.
  • Geen hinder en afbraakwerken aan je gevel
    • Doordat van buitenaf kleine boorgaatjes in de gevel gemaakt worden, heb je geen last van werkmannen in je woonkamer. Het vullen van de spouwmuur duurt gemiddeld 1 werkdag.
  • Hoge isolatiewaarde
    • De isolatiewaarde hangt af van de dikte van de spouwmuur. Bij 4 cm zorgen de parels voor een isolatiewaarde van 1,21, oplopend tot 3,33 bij een dikte van 11 cm.
  • Premie(s)
    • Spouwmuurisolatie wordt deels vergoed, 5 euro per vierkante meter.

Nadelen

  • Staat van de gevel
    • Laat op voorhand door je aannemer de staat van je buitenmuur controleren. Die mag niet te veel scheuren vertonen, zodat vocht de spouw kan intrekken. Het vocht tast het isolatiemateriaal aan, waardoor de efficiëntie daalt.
  • Breedte van de spouw
    • De spouw tussen de binnen- en buitenmuur moet minimaal 3 centimeter breed zijn. Bij minder dan 3 cm is het niet mogelijk te isoleren met EPS-parels.
  • Gevelbekleding
    • Sommige gevels worden om esthetische redenen bewerkt met een verf- of glazuurlaag. Gevolg: de bakstenen kunnen niet meer ‘ademen’ en hun vocht dus niet kwijt. Bij vorst kunnen de bakstenen daardoor barsten. Dit type spouwmuren is niet geschikt voor EPS-spouwmuurisolatie.

Krijg advies op maat van jouw woning

Ook interessant voor jou:

Kunnen EPS-parels ook dienen als vloerisolatie of dakisolatie?

EPS-parels kunnen ook goed dienen als isolatiemateriaal in vloeren en daken. Het is een zeer licht materiaal met een hoog thermisch isolatievermogen. Ze helpen warmteverlies in de winter te voorkomen en beperken warmtewinst in de zomer. Dit resulteert in een energiebesparing en een comfortabelere woning.

Zijn EPS-parels bestand tegen vocht of geven ze vochtproblemen?

EPS is niet enkel populair om de isolerende waarde, maar ook omdat ze vochtwerend zijn. Ze zijn dan ook goed bestand tegen schimmel en rot. Wordt vocht opgenomen in de muren, dan kan dit nog steeds ontsnappen omdat EPS een ademende structuur heeft. Dit voorkomt de meeste vochtproblemen. Problemen aan de gevel moeten eerst opgelost worden om alle vochtproblemen te kunnen vermijden.

Zijn EPS-parels slecht voor de gezondheid?

EPS-parels worden als veilig voor de gezondheid beschouwd. Het is niet giftig en geeft tijdens plaatsing ook geen schadelijke dampen af. Bij contact met open vuur smelt het product en komt er giftige rook vrij. Daarom is het belangrijk om tijdens de plaatsing van het materiaal voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen en te zorgen voor goede ventilatie.

Hoe EPS-parels aanbrengen als isolatie in de spouwmuur?

Laat de staat van je gevel beoordelen door een aannemer vooraleer je daadwerkelijk begint met spouwmuurisolatie. Als je buitenmuur is goedgekeurd, kan je starten met het isoleren van de spouwen.

De vakmannen arriveren bij je woning en maken kleine boorgaatjes in je buitenmuur. Het apparaat met de EPS-parels wordt aangezet en op druk gebracht. Door die luchtdruk worden de EPS-parels in de spouwmuur geblazen. Zodra de spouw volledig gevuld is, worden de boorgaten in de voegen weer gevuld.

Spouwmuurisolatie

EPS-parels: prijzen vergelijken loont

Verzeker jezelf van een perfecte uitvoering. Vergelijk offertes van meerdere erkende isolatiespecialisten, zodat je een totaalbeeld krijgt van je energiebesparende verbouwing.

Iedere specialist gebruikt een ander type EPS-parels, rekent andere arbeidskosten aan of woont dichterbij, waardoor de voorrijkosten lager uitvallen. Het vergelijken van offertes loont altijd en bespaart je onnodige kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk tot 5 isolatiespecialisten
1*. Hoeveel muuroppervlakte wil je (na-)isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.