Spouwmuurisolatie 4 mythes
Spouwmuurisolatie is een eenvoudige en rendabele investering. Toch circuleren er nog 4 mythes over spouwmuurisolatie die consumenten ervan weerhouden om te stap te zetten. Ontdek in dit artikel waarom die vrees ongegrond is.
Mythe 1: afname isolatiewaarde
Alle soorten isolatiemateriaal waar een spouw mee wordt opgevuld, kunnen perfect de tand des tijds doorstaan. Dit blijkt niet alleen uit laboratoriumonderzoeken, maar ook uit analyses in woningen waarbij de spouwmuur na-geïsoleerd werd in de jaren 70 en 80. De conclusie was dat zelfs na 20 tot 30 jaar de spouwmuurisolatie thermisch nog even goed presteert als een pas geïsoleerde muur, ongeacht het isolatiemateriaal.
Mythe 2: doorslaand vocht
De spouw tussen binnen- en buitenmuur zorgt ervoor dat het regenwater dat soms door de gevel gaat, afgevoerd wordt en niet door de binnenmuur kan dringen. Uit het onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat ook bij na-isolatie van de spouwmuur, er geen water doorsijpelt naar de binnenmuur.
Mythe 3: condensatieproblemen
Het na-isoleren van een spouwmuur heeft bijna onvermijdelijk koudebruggen als gevolg, aangezien sommige delen van uw huis niet geïsoleerd kunnen worden. Dit is bijvoorbeeld het geval ter hoogte van betonnen lateien boven ramen. Op deze plekken zou er condensatie kunnen voorkomen met schimmel tot gevolg. Er wordt beweerd dat spouwmuurisolatie meer kans zouden geven op condensatieproblemen, maar het onderzoek van de Universiteit Gent bewijst het tegendeel. Er is geen verband tussen spouwmuurisolatie en condensatie en de temperatuur op de vlakken van de koudebruggen stijgt zelfs licht.
Mythe 4: beschadiging gevel
Na het uitvoeren van spouwmuurisolatie, wordt de buitenmuur niet langer opgewarmd door de warmte binnenshuis. Hierdoor staat de gevel bloot aan extremere temperaturen en droogt de gevel ook minder snel. Voegen en bakstenen van lage kwaliteit kunnen hierdoor gevoeliger worden voor vorst, maar bakstenen van degelijke kwaliteit ondervinden geen problemen. Bij geen enkele woning uit de studie is er trouwens vorstschade opgetreden.
Naast spouwmuurisolatie bestaan er uiteraard ook andere manieren om je woning te isoleren. In vergelijking met deze andere technieken is spouwmuurisolatie bijzonder makkelijk uit te voeren. Bovendien levert het je een hoog financieel rendement op.
Nu we deze 4 mythes over spouwmuurisolatie voor jou opgehelderd hebben, hoef je dus niet langer te twijfelen. Het isoleren van je spouwen is zeker het overwegen waard en een goede keuze.
Wil je ook geld besparen met spouwmuurisolatie?
Vraag gerust bijkomend advies! Ontvang ook gratis vrijblijvende prijsoffertes van onze isolatie-experts. Stel al je vragen via onderstaand offerteformulier.