Na-isoleren spouwmuur: werkmethodes, prijs en materialen

Wil je na-isoleren in een al geïsoleerde spouwmuur? Dat kan! Kom in dit artikel meer te weten over de opties voor jouw woning en de werkmethodes. En ook over de prijs van spouwmuurisolatie en de meest gebruikte materialen.

Steeds meer mensen kiezen vandaag ervoor om hun woning te isoleren en te na-isoleren. Een goede isolatie draagt bij tot minder energetische kosten, een aangenamer binnenklimaat en de waarde van je woning.

Wil je prijzen vergelijken? Ontvang tot 5 gratis offertes

Kan ik mijn spouwmuur na-isoleren?

Een spouwmuur is de holle ruimte tussen de buitenmuur (ook wel buitenblad genoemd) en een binnenmuur (binnenblad). Deze ruimte kun je opvullen met isolatiemateriaal om de energiebesparing te verbeteren.

Voordat je begint met het na isoleren van je spouwmuren, is het eerst van belang om na te gaan of jouw muren hiervoor in aanmerking komen.

Om een effectief resultaat te behalen is het van belang dat je spouwmuur een dikte van ongeveer drie tot vier centimeter heeft. Ook is het van belang dat de spouwmuur geen afval of mortelresten bevat.

Dit is niet altijd duidelijk en kun je niet zien van de binnenkant. Een expert kan dit echter eenvoudig voor je onderzoeken en weet met de meeste muren wel raad.

Bekijk ook de staat van je woning zorgvuldig. Wanneer de buitenmuren slecht onderhouden is en veel is blootgesteld aan slagregen, kan de staat van de muren zeer zwak zijn.

Hierdoor zijn de muren minder geschikt voor na-isolatie. Wanneer jouw spouwmuren aan de voorwaarden voldoen en geschikt zijn voor na isolatie kun je aan de slag.

Nadelen na-isoleren spouwmuur

Ondanks het na-isoleren vele voordelen oplevert, zitten er ook een aantal nadelen aan verbonden waarmee je rekening moet houden.

Zo is het bijvoorbeeld van belang dat het isolatiemateriaal zorgvuldig wordt geplaatst om een optimaal resultaat te behalen en is de juiste materiaalkeuze van uiterst belang.

Wanneer een spouw vervuild is, bijvoorbeeld door cement of ander materiaal, kan het isolatiemateriaal zich niet geleidelijk verspreidden.

Wanneer het isolatiemateriaal niet geleidmatig verdeel is kunnen er koudebruggen ontstaan die vochtproblemen kunnen veroorzaken zoals lelijke plekken of condens.

Daarnaast is het nadeel van na-isolatie dat een spouwmuurisolatie kan zorgen voor vocht aan de binnenzijde. Dit kan veroorzaakt worden wanneer de buitenmuren niet goed kunnen opdrogen en daardoor kwetsbaarder zijn voor weersomstandigheden.

Leidt spouwmuurisolatie tot vochtproblemen?

In sommige situaties kan spouwmuurisolatie lijden tot vochtproblemen. Dat is vaak zo met geglazuurde bakstenen als gevelbekleding. Deze zorgen ervoor dat de bakstenen minder kunnen ‘ademen’ en vocht dus begint op te stapelen.

Ook kan het zijn dat door na-isolatie vocht minder vlot het huis kan verlaten. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder ventilatie. Je kan dat gelukkig oplossen door handige mechanische ventilatiesystemen. Of door regelmatig de ramen open te zetten.

Vraag extra advies aan een spouwmuurisolatie-expert

Hoe herken je een spouwmuur?

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen of je muur een spouw bezit. Zo kun je lijken hoe breed de muur is. Wanneer de muur breder dan 25 cm. is, is de kans zeer groot dat de muur een spouw bezit. Je kunt dit meten bij de deuropening.

Ook wijst een verluchtingsrooster op de aanwezigheid van een spouw. Bekijk of je woning een verluchtingsrooster of open stootvoeg bezig door gaten in je muren te maken. Schiet de boor plotseling door de muur, dan zit je regelrecht in de spouw.

Twijfel je of je muren een spouwmuur bevat? Raadpleeg dan een professional en laat een nauwkeurig endoscopisch onderzoek uitvoeren.

Hou oud is je woning?

Hoe oud je woning is, is uiteraard ook van belang. Zo zijn woningen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn spouwmuren die niet altijd van isolatiemateriaal zijn voorzien. Deze worden in de nieuwere gebouwen standaard opgevuld.

Ga bij de aanschaf van een woning dus altijd na in welke tijd deze gebouwd is en overweeg vervolgens of een na-isolatie van belang is.

Vroeger waren woningen vaak een stuk minder vochtig. Echter zorgde dit weer voor andere problemen.

Zo waren de woningen erg koud en lukte het vaak niet om grotere ruimtes warm te krijgen zonder centrale verwarmingsapparatuur van tegenwoordig.

Hoe breed is de spouw?

De dikte van een spouwmuur hoort minimaal 50 mm breed te zijn. Dit geldt voor alle soorten isolatiematerialen. Wanneer de spouw niet breed genoeg is, kan het isolatiemateriaal zich niet voldoende verspreiden wat tot vervelende problemen zal zorgen.

Ook heeft het isoleren van een te kleine spouw weinig effect en zal het niet zorgen voor energiebesparing.

Wat kost na-isoleren spouwmuren?

De kosten voor het na -isoleren van een spouwmuur is afhankelijk van een aantal zaken. Zo verschilt de prijsopbouw qua woning en qua oppervlakte.

Hoe groter de woning, hoe hoger de kosten uiteraard zijn. Daarnaast kun je ervoor kiezen om zelf de isolatie uit te voeren of dit door een professional over te laten. De kosten voor een professional verschillen onderling sterk en lopen uiteraard hoger op dan dat je dit zelf zou doen.

Echter, professionals weten vaak precies welke materialen van belang zijn en profiteren van schaalvoordelen. Zorg ervoor dat je altijd een aantal experts vergelijkt voordat je met een professional in zee gaat.

Voor een professionele na-isolatie kun je rekenen op ongeveer 300 euro voor een appartement.

Hoe groter de woning, hoe hoger de kosten. Voor een vrijstaand huis van ongeveer 150 m2 betaal je dan al snel 1800 euro voor een professionele spouwmuurisolatie. Daarnaast verschillen de kosten zeer in het verschil qua materiaalgebruik.

Vraag gerust advies en ontvang prijzen op maat

Spouwmuur na-isoleren: welke materialen gebruiken?

Spouwmuren kunnen gevuld worden met verschillende materialen. De keuze hiervoor is afhankelijk van je budget, je voorkeuren en je type spouwmuur. De meest gebruikelijke materialen zijn glaswolvlokken, EPS-parels en PUR schuim.

Daarnaast zijn er nog vele duurzame organische materialen, zoals kurk, zaagmeel en houtschilfers.

Deze materialen zijn echter brandgevoeliger. Zorg er daarom voor dat je deze organische materialen zorgvuldig behandeld doormiddel van een brandvertragende behandeling.

Glaswolvlokken

Glaswolvlokken zijn een veel gebruikte manier van isolatie. De vlokken zetten niet uit net als PUR schuim en zijn zeer effectief. De glaswolvlokken moeten worden ingeblazen in de muur en werken vochtregulerend. Het is van belang dat de spouwmuur minimaal 4cm dik is voor een effectieve werking.

EPS-parels

EPS, geëxpandeerd polystyreen, zijn lichte kunststofbolletjes die worden samengeperst met een bindmiddel. Hierdoor ontstaat een samengepakte massa die vrijwel geheel krimploos en geurloos is. EPS-parels zijn een veel gebruikt isolatiemateriaal en zorgen voor een hoge mate van energiebescherming.

PUR-schuim

PUR-spouwmuurisolatie staat voor Polyurethaan hardschuim en is een reactie tussen polyol en isocyanaat. Wanneer deze twee componenten worden gemengd, ontstaat er een harde schuim. Dit schuim wordt gespoten in de spouw en verspreid zich gelijkmatig over het oppervlakten.

Het is de meest gebruikte vorm van isolatie en is ook te gebruiken voor zeer kleine spouwen. Een goede vakkundige installatie is echter van belang om problemen te voorkomen.

Spouwmuur na-isoleren: zelf doen?

Het is uiteraard mogelijk om zelf een na-isolatie uit te voeren. Zorg ervoor dat je je goed inleest en de juiste materialen aanschaft. Ook is het belang om veiligheidsmaatregelen te nemen en bewust te zijn van de tijd en energie die eraan te pas komt.

Zorg ervoor dat je het juiste materiaal aanschaft en werkt met de juiste afmetingen.

Wanneer je het gebruik van PUR schuim overweegt, of je wilt aan de slag gaan met glaswol, is het van belang dat je hier enige ervaring mee hebt.

Wanneer je niet zorgvuldig te werk gaat, kan het zo zijn dat het materiaal zich niet geleidelijk verdeeld, wat zorgt tot koude bruggen en vochtproblemen. Hulp van een professional kan dit allemaal voorkomen.

Vergelijk offertes

Wanneer je besluit om je na isolatie uit te laten voeren door een vakkundige specialist, is het van belang dat je verschillende offertes vergelijkt.

Door offertes te vergelijken ben je verzekerd van een goede keuze en ga je voor een vakman met de juiste ervaring bij jou in de buurt. Laat je adviseren en ga pas in zee met een expert wanneer je overtuigd bent van gegarandeerde correcte uitvoering.

Vraag vrijblijvend een prijsofferte aan en ontvang een prijsvoorstel voor jouw gewenste project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk tot 5 isolatiespecialisten
1. Hoeveel muuroppervlakte wil je (na-)isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.