Glaswolvlokken: eigenschappen, soorten en werkwijze

Glaswol is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van gerecycled glas. Het materiaal is te verkrijgen in het formaat van platen, rollen en vlokken. De glaswolvlokken staan ook bekend als inblaaswol en worden veel gebruikt bij spouwmuurisolatie.

De eigenschap van glaswolvlokken

Vaak wordt het ook gebruikt voor de na-isolatie van spouwmuren. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het duurzaam en ecologisch is, niet vatbaar voor brand en geluidsabsorberend is. Daarentegen is het inspuiten van de vlokken niet altijd even makkelijk als de isolatie moet worden aangebracht op moeilijk te bereiken plekken. Daarnaast kunnen de kleine glasvezels vrijkomen bij het plaatsen.

De isolatiewaarde van de glaswolvlok is vrij hoog. De Lambdawaarde is 0.032 W/mk. Dit geeft aan hoe goed het materiaal isoleert, waarbij een lage waarde staat voor een goede isolatie. De R-waarde is 6,25 bij een laag van twintig centimeter, waarbij een hogere waarde staat voor een betere isolatie.

Waarom kiezen voor glaswolvlokken bij spouwmuurisolatie?

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van de vlokken bij spouwmuurisolatie.

  • Over het algemeen is het materiaal gemakkelijk tussen de buiten- en binnenmuur te spuiten. Ook is het niet nodig aanpassingen te maken aan het huis, waardoor de woning compleet intact blijft.
  • Omdat het materiaal geen vocht opneemt, loopt de woning geen risico op het ontstaan van vochtschimmels.
  • Ook rot het materiaal nooit en zakt het ook niet uit. Het blijft goed op zijn plek binnen de muren.
  • Daarnaast sluit het materiaal goed aan, zodat er weinig kans is op kieren en gaten waardoor geluid of warmte kan ontsnappen.
  • Door de duurzaamheid van het materiaal dat voor een groot deel uit glas bestaat, is het een zeer ecologische keuze voor de isolatie van je huis.
  • Ook is het in sommige gevallen mogelijk premies te ontvangen voor de isolatie die je laat aanbrengen.

Ontdek zelf de voordelen van glaswol!

Glaswolvlokken vs. EPS-parels

Het isoleren van spouwmuren kan op verschillende manieren. Één van die manieren is het gebruik van EPS-parels. Dat is naast de glaswolvlok één van de meest gebruikte methodes. Om te ontdekken welke van de twee voor jou het meest geschikt is, is het belangrijk te kijken naar de verschillen.

EPS-parels worden gemaakt van polystyreen, ook wel bekend als piepschuim. De parels bestaan uit kleine bolletjes die voor een groot deel uit lucht bestaan en 2% polystyreen hebben. Een andere naam hiervoor zijn thermoparels. Ze zijn net als glaswol zeer goed geschikt voor de isolatie van spouwmuren, omdat ze met gemak op moeilijk bereikbare plekken komen.

Om te voorkomen dat het materiaal inzakt, wordt er voor het inblazen een soort lijm toegevoegd, waardoor het materiaal gemakkelijk aan elkaar vastplakt. Ook zijn ze vochtwerend, kunnen ze worden gerecycled en vormen ze geen gevaar voor de gezondheid bij de bewerking.

Het nadeel van de parels is dat ze niet bestand zijn tegen hitte en ook geen hoge geluiddichtheid hebben. Ter vergelijking van de glaswolvlok is de lambdawaarde 0.033 W/mk en de R-waarde 6. Ook is de prijs van glaswol iets goedkoper dan de prijs van EPS-parels.

Hoe isoleren met glaswolvlokken?

Glaswolvlokken

Het isoleren van nieuwbouwwoningen is vaak niet nodig, omdat bij de bouw de spouwmuurisolatie vaak direct wordt aangebracht. Bij oude woningen moet het vaak wel nog gebeuren. Het isoleren van een spouwmuur kan met de glaswolvlok wanneer de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur minstens vier centimeter breed is. Spouwmuurisolatie met glaswolvlokken en glaswolvlokken inblazen is gemakkelijk.

Om de vlokken op een juiste manier in te brengen, is het nodig verschillende gaten te boren van minstens 23 millimeter. Op het moment dat je hebt besloten te gaan isoleren met dit materiaal, is het belangrijk dat van te voren de gevel en de muren van je huis goed worden geïnspecteerd, onder andere op de ruimte die tussen de muren zit. Nadat de gaten in de gevel zijn geboord, wordt met behulp van een blaasmachine het materiaal de muren in geblazen.

De hoeveelheid materiaal moet groot zijn, zodat er een hoge dichtheid ontstaat en er geen gaten en kieren overblijven waardoor warmte kan ontsnappen. Als het inblazen klaar is, worden de gaten weer dichtgemaakt en is het huis geïsoleerd.

Soorten glaswolvlokken

De glaswolvlok is een algemeen begrip. Er bestaan veel verschillende soorten van dit materiaal. Zo bestaan er varianten waar geen bindmiddel aan is toegevoegd waardoor het materiaal veel witter is, of varianten die alleen mogen worden gebruikt door gecertificeerde bedrijven.

Knauf Supafil

Dit isolatiemateriaal, een soort glaswolvlok, wordt vaak gebruikt voor spouwmuurisolatie. Het materiaal bestaat uit inblaaswol en wordt op dezelfde manier gebruikt als de glaswolvlok. Het bestaat uit gerecycled glas, zand, kalksteen en soda. Het verschil met de glaswolvlok zit in de productie. Wanneer de bestanddelen worden verhit, wordt er bij glaswol bindmiddel toegevoegd.

Dat gebeurt niet bij Supafil. De inbrengmethode is hetzelfde als bij glaswol. Dit gebeurd met een spuit via een gat in de muur. Het is een zeer duurzaam isolatiemateriaal.

Isover Insulsafe Plus

Ook dit materiaal is een variant van de glaswolvlok. Isover Insulsafe Plus kan worden gebruikt bij de isolatie van zowel muren als plafonds, houten vloeren en houten wanden. Tijdens het aanbrengen wordt er weinig afval geproduceerd en kan er zeer schoon worden gewerkt. Ook worden er aan dit materiaal geen chemische stoffen toegevoegd, waardoor het goed is voor het milieu.

Het andere voordeel van dit materiaal is dat alle hoeken en lastig te bereiken ruimtes met veel gemak kunnen worden opgevuld. Isover Insulsafe Plus mag alleen door gecertificeerde bedrijven worden ingebracht.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
2*. Wanneer wenst u de spouwmuur isolatiewerken te starten?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.