Muren zonder spouw isoleren: wat is mogelijk?
Veel van de warmte in je huis gaat verloren via de buitenmuren. Een woning met spouw heeft een dubbele muur met daartussen lucht, waardoor deze huizen goed geïsoleerd zijn.
Als je een woning zonder spouwmuur hebt, kunnen je stookkosten flink zijn en is je huis niet duurzaam. Er zijn gelukkig een aantal manieren om je muren toch te isoleren. Beter voor je portemonnee en voor het milieu!
Kan ik een muur zonder spouw isoleren?
Ja, dat kan. Ook als je muren zonder spouw hebt, zijn die te isoleren. Dat kan prijzig zijn in vergelijking met het laten isoleren van een bestaande spouwmuur.
Toch heeft het duidelijke voordelen. Je woning wordt direct energiezuiniger – zeker als je van de gelegenheid gebruik maakt om direct ook dubbel glas te laten zetten. Bovendien wordt er bij een muur langs buiten isoleren direct een nieuwe en aantrekkelijke gevelbekleding geplaatst.
Ziet de buitenkant van je woning er niet mooi meer uit, dan sla je zo twee vliegen in één klap en verhoog je de waarde van je woning sterk.
Heeft mijn woning een spouwmuur?
Dat kan lastig zijn om direct te zien. Een gaatje in de muur boren is een optie – maar er zijn elegantere manieren. Om te beginnen door naar de leeftijd van je woning te kijken.
Vóór 1930 werden huizen zelden voorzien van een spouw. Van 1920 tot 1975 werden er veel woningen met spouwen gebouwd. Ook kan je de dikte van je muur opmeten bij de deuren of bij een kozijn.
Als de dikte van een muur minder is dan 24 centimeter, dan is er vrijwel zeker geen spouw aanwezig. Ook aan de bouwplannen, als je die kunt vinden, kan je zien of er een spouw aanwezig is.
Isoleren van muren zonder spouw: wat zijn de alternatieven?
Een spouw aanbrengen in een bestaande woning is eigenlijk onmogelijk. Gelukkig zijn er andere manieren om je muren te isoleren. Hierbij wordt een laag sterk isolerend materiaal aan de binnen- of buitenkant van de woning.
Er zijn veel kunstmaterialen mogelijk, waaronder PUR, PIR, XPS, EPS. Ook ecologische isolatiematerialen zoals wol, houtvezel en jute zijn verkrijgbaar. Elk van deze materialen heeft zijn eigen isolatiewaarde en kosten.
Soms zijn ze bovendien brandwerend, en beschermen ook in min of meerdere mate tegen geluidsoverlast en vochtproblemen. Met sommige soorten isolatie kan je een even energiehuis verkrijgen als een nieuwbouwwoning met geïsoleerde spouw!
Een muur zonder spouw isoleren langs binnen
Isoleren van muren zonder spouw langs binnen is mogelijk. Er worden dan aan de binnenkant isolatieplaten aangebracht, die worden afgedekt met een voorzetwand. Dit is echter niet de eerste keuze.
Om te beginnen vinden de werkzaamheden binnen je woning plaats, waardoor alles van je muur afgehaald moet worden en al je meubels aan de kant moeten.
Reken op heel veel overlast! Ook is muurisolatie langs de binnenkant bijna altijd minder effectief dan isolatie via de buitenkant.
Er ontstaan dan vaak koudebruggen naar buiten waarlangs toch warmte verloren gaat. Isolatie via binnen wordt bijna alleen gedaan als er echt geen goede alternatieven zijn!
De gevel isoleren langs de buitenkant
Een gevel kan ook aan de buitenkant voorzien worden van isolatie. Een gevel isoleren langs de buitenkant komt er op neer dat er eerst een warmtebesparende isolatielaag wordt aangebracht buiten de woning.
Deze isolatie wordt vervolgens bedekt met een beschermende en decoratieve laag. Dat kan je woning in één klap energiezuiniger en aantrekkelijker (en dus waardevoller!) maken.
Kunststof met houtmotief, echt hout, natuursteen, pleister en baksteen zijn een aantal mogelijke muurbedekkingen.
Er komen steeds meer opties zijn, die stuk voor stuk aantrekkelijk en/of duurzaam zijn. Daarmee geef je je woning desgewenst een complete facelift!
Wat kan een muur zonder spouw isoleren kosten?
De prijs van een woning laten isoleren via de binnen- of buitenkant is ongeveer even duur. Het project kost je gemiddeld zo’n 100 euro per vierkante meter als het het laat uitvoeren door een vakman.
Natuurlijk hangen de exacte kosten af van de aannemer in kwestie, en ook van de gevelbedekking na het isoleren die je wenste. Het is geen klein bedrag – maar op termijn zul je geld besparen. Bovendien kan je de verbouwingskosten op twee manieren drukken.
Een muur zonder spouw isoleren met een premie
Er gelden vanuit de overheid aantrekkelijke premies voor particulieren die zelf hun muren isoleren. De regering wil energiezuinig leven stimuleren en biedt daarom een premie voor elke vierkante meter muur die van isolatie voorzien wordt.
Ook vanuit de gemeentes kunnen er bovendien nog premies te verkrijgen zijn. Hoe hoog deze bedragen uitvallen, hangt af van de dikte en de isolatiewaarde van het gebruikte materiaal.
Je kunt de premie online zelf berekenen, of advies vragen aan een vakman.
Muur isoleren zonder spouw? Vergelijk offertes!
Wil je deze klus, heel begrijpelijk, uitbesteden aan een vakman? Dan is het een goed idee om gratis een aantal offertes op te vragen. Hierdoor verkrijg je een goed overzicht van de mogelijkheden en de kosten die daarvoor gelden.
Bekijk ook welke opties elke vakman biedt om een nieuwe en mooie gevelbekleding op de isolatielaag te realiseren!