Steenwol: voordelen, nadelen en prijzen
Woningisolatie is vandaag onmisbaar. Naast het beperken van warmteverlies en voorkomen van koudebruggen kan je ook isoleren om geluid te dempen. Één van de meest bekende toepassingen van woningisolatie is spouwmuurisolatie. In dit artikel ligt de focus op het isolatiemateriaal steenwol en z’n voordelen en nadelen.
Steenwol prijzen
Steenwol kost je ongeveer €8 per m². Toch is het altijd een goed idee om bij verschillende isoaltiefirma’s te rade te gaan en meerdere offertes met elkaar te vergelijken.
Hoeveel het prijskaartje voor steenwol precies bedraagt, is afhankelijk van meerdere factoren.
Factor 1: het te isoleren oppervlak
Het spreekt vanzelf dat een langere of bredere spouw om meer isolatiemateriaal vraagt dan een relatief smalle, korte spouwmuur. Hoe groter de oppervlakte van de spouw, hoe meer isolatiemateriaal er nodig is en dit uit zich logischerwijze in de kosten.
Factor 2: de werkuren
Een isolatiespecialist betaal je per gewerkt uur. Is je spouwmuur erg breed of zijn er veel moeilijk bereikbare plaatsen in je spouw? Dan hebben de vakmannen meer tijd nodig om jouw muur te isoleren en dat leidt automatisch tot een verhoging van de arbeidskosten.
Wat is steenwol?
Steenwol of rotswol is een minerale wol die gewonnen wordt uit gesmolten, vulkanische gesteenten en nadien verder verwerkt wordt tot vezels. Het wordt aangebracht in de open holte tussen de binnen – en buitenmuur (spouwmuur) van een woning.
Naast rotswol bestaan er ook andere materialen voor het isoleren van de spouwmuur. Een korte vergelijking.
- EPS-parels: EPS-parels zijn isomobolletjes die met behulp van lijm aan elkaar bevestigd worden om te vermijden dat ze inzakken na het isoleren. EPS-parels hebben een goede isolatiewaarde en zijn uiterst milieuvriendelijk. Ze scoren minder goed als geluidsisolator, ze zijn niet zo brandwerend als rotswol en daarnaast ook een pak duurder.
- Glaswolvlokken: Net zoals steenwol, is glaswol eveneens een minerale wol die in de vorm van vlokken in de spouwmuur wordt aangebracht. Glaswolvlokken zijn lichter en flexibeler dan steenwol maar steenwol wint dan weer als het op brandveiligheid en geluidsisolatie aankomt. Daarom betaal je voor steenwol gemiddeld zo’n 10% meer als voor glaswol.
- PUR-schuim: Vooral voor smalle of zwaar vervuilde spouwmuren, maakt men gebruik van PUR-schuim omdat dit isolatiemateriaal zich makkelijk tot in de de kleinste hoekjes nestelt. PUR spouwmuurisolatie heeft de hoogste isolatiewaarde van alle materiaalsoorten en is daarom ook meteen de duurste.
Isolatiewaarde steenwol
De isolatiewaarde van een bepaald materiaal wordt uitgedrukt op basis van zijn lamba-waarde. Deze waarde geeft weer hoe warmtegeleidend een isolatiemateriaal precies is in Watt/meters in graden Kelvin (W/mK).
Een hoge lamba-waarde betekent dat de warmte eenvoudig kan ontsnappen en dat het isolatiemateriaal bijgevolg geen goede warmte-isolator is. Rotswol heeft een lamba-waarde van 0,032 tot 0,040 W/mK wat erg laag is ten opzichte van de meeste andere spouwmuurisolatiematerialen.
➡️ Advies nodig en prijzen voor steenwol vergelijken?
Steenwol: voordelen en nadelen
Wie isoleert met steenwol, geniet van de volgende interessante voordelen:
Voordelen
- 100 % brandveilig: Aangezien steenwol pas smelt op een temperatuur van ongeveer 1500 graden Celsius, is deze materiaalsoort extreem hittebestendig en zodoende volkomen brandveilig.
- Zeer stevig materiaal: Rotswol is van nature een redelijk dik materiaal dat zware belasting probleemloos verdraagt.
- Flexibel materiaal: Hoewel glaswol soepeler is, beschikt steenwol ook over de waardevolle eigenschap om zich moeiteloos tot in de kleinste hoekjes te laten aanbrengen.
- Groene isolatievorm: Rotswol is erg milieuvriendelijk omdat er tijdens de productie geen schadelijke stoffen vrijkomen.
- Gedaan met vochtproblemen: Rotswolheeft een waterafstotende werking, zeg maar dag tegen schimmels en andere bacteriën..
- Lange levensduur: Isoleren met rotswoldoe je maar één keer in je leven.
- Goede geluidsisolator: Niet enkel als warmte-isolator maar ook als geluidsisolator, is rotswol een uitstekende keuze.
- Meerwaarde voor je woning: Steenwol is uiterst duurzaam, het zet niet uit en krimpt niet waardoor de hoogwaardige kwaliteit van blijvende duur is.
Nadelen
- Gevaar voor uitzakking: Natte steenwol kan leiden tot uitzakkingen in je isolatie. Laat de isolatiespecialist daarom altijd op een droge dag komen.
- Prijs: Hoewel rotswol vrij betaalbaar is, ligt de gemiddelde prijs ongeveer 10% boven deze van glaswol.
Hoe rotswol aanbrengen?
In de meeste gevallen is steenwol-spouwmuurisolatie een vrij eenvoudige klus die snel geklaard kan worden door een isolatiefirma. Steenwol wordt ingespoten in kleine gaatjes aanwezig in de buitenmuren die nadien in een mum van tijd weer opgevuld worden met metselspecie.
Laat je adviseren door een ervaren isolatiespecialist en vergelijkt tot 5 gratis offertes.