Ecologische voetafdruk verkleinen begint met spouwmuurisolatie

Ons land is de vijfde grootste slokop van natuurlijke rijkdommen ter wereld. Dat blijkt uit het Living Planet Report dat het WWF onlangs publiceerde. Alleen Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Denemarken hebben een nóg grotere ecologische voetafdruk. Maar er is hoop: door uw woning goed te isoleren, helpt u ons leefmilieu (én uw portemonnee) al een mooie stap verder.

7,45 hectare: zoveel verbruikt de gemiddelde Belg per jaar aan natuurlijke rijkdommen. Dat ligt ver boven het gemiddelde wereldwijd (1,8 ha) en zelfs ruim boven het gemiddelde voor Europa (4,3 ha). Als de hele wereld zou leven met de voetafdruk van een Belg, dan zouden we liefst 4,3 aardes nodig hebben.

De situatie is dus ernstig, maar niet hopeloos, volgens het WWF. Ons land heeft namelijk een groot potentieel om energie te besparen. Een groot deel van onze voetafdruk is te wijten aan een overdadige consumptie van energie in huishoudens. Met enkele simpele aanpassingen aan onze levensstijl zijn we al een eind op weg.

Spouwmuurisolatie: tot 30% besparen

Bovendien hebben we een groot patrimonium aan relatief oude, slecht geïsoleerde gebouwen, waaruit veel energie ontsnapt. Isoleren is dus de boodschap. Vooral spouwmuurisolatie helpt om de voetafdruk te verkleinen. Tot 30% van de energie die uit uw huis ontsnapt, verdwijnt immers via de muren. Met spouwmuurisolatie kunt u zo bijna één derde op uw energiefactuur besparen. In vijf jaar tijd verdient u uw investering terug, zeker met de premies waar u van kunt genieten. Ook het WWF moedigt de Belgische instanties aan om meer geld voor spouwmuurisolatie premies vrij te maken. Zo kunt u volgende subsidies voor spouwmuurisolatie aanvragen:

  • Premie netbeheerder: de subsidie bedraagt 6 euro per m² spouwmuurisolatie. Voorwaarde is wel dat de werken uitgevoerd worden door een erkend aannemer. Bovendien moet de spouw minstens 50 mm breed zijn en mag de lambdawaarde (de warmtegeleidingscoëfficiënt) van de spouwmuurisolatie niet hoger zijn dan 0,065 W/mK (= Watt per meter Kelvin).
  • Vlaamse Verbeteringspremie: Is uw woning ouder dan 25 jaar? Dan heeft u, afhankelijk van uw gezinsinkomen, recht op de Verbeteringspremie van de Vlaamse overheid.
  • Combinatiepremie: hierop hebt u recht als u tegelijk zowel spouwmuurisolatie als hoogrendementsglas laat plaatsen.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Vergelijk tot 5 isolatiespecialisten
1*. Hoeveel muuroppervlakte wil je (na-)isoleren?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.