Spouwmuurisolatie door injectie: voordelen en prijzen

Het isoleren van je woning is zeer belangrijk. Een goed geïsoleerde woning bespaart je geld en je gezin. Ook is een geïsoleerde woning veel beter voor je gezondheid. Er zijn verschillende technieken om je woning te isoleren. Spouwmuurisolatie is door middel van injectie en is vaak de beste oplossing.

  Wat is spouwmuurisolatie

Is je spouwmuur geschikt voor isolatie?

Woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 hebben spouwmuren. Deze zijn niet voorzien van isolatiemateriaal. Nu worden woningen standaard geïsoleerd.

De buitenmuur moet wel in goede staat zijn om geïsoleerd te kunnen worden. Als dat niet zo is moet je eerst dat eerst repareren. Ook is het belangrijk dat er geen dampremmende laag afgewerkt is op je gevel. Dit kan leiden tot vochtproblemen na de isolatie van de spouw.

  Hoe kun je een spouwmuur herkennen?

spouwmuurisolatie2
Spouwmuren zijn de binnen- en buitenmuren waartussen zich een leegte bevindt, een zogenaamde “spouw”. Spouwmuren worden meestal geïsoleerd door deze leegte op te vullen met isolatie. Het isoleren van spouwmuren wordt gedaan door middel van injectie.

Deze techniek bestaat uit het injecteren van een isolatiemateriaal tussen twee wanden (binnen en buiten). De stappen van een spouwmuurisolatie door injectie zijn als volgt:

 1. Boren van de buitenmuur: op een afstand wordt over het gehele oppervlak aan de buitenmuur gaten gemaakt.
 2. Injectie van isolatie: de isolatie wordt door deze gemaakte gaten geïnjecteerd via buizen. De isolatie wordt geïnjecteerd van onder naar boven.
 3. Het vullen van de gaten: zodra de spouwmuur gevuld is, moeten alleen de gemaakte gaten nog opgevuld worden. Deze worden meestal gevuld met mortel van dezelfde kleur als jouw gips, zodat er geen of weinig afbakeningen zijn.

 Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie door middel van injectie?

Het werk is snel en niet veeleisend.  Het werk wordt gedaan in een paar dagen. Het vereist geen complexe installatie.
De afwerkingen zijn ideaal. Er ontstaan slechts vrij kleine gaatjes en de vulling is meestal netjes en onopvallend. Tot slot maakt het ontbreken van voegen de wanden luchtdicht.
De prestaties zijn optimaal. Op vlak van isolatie is deze techniek ideaal. Omdat er geen isolatieplaten of -rollen worden gebruikt, is er geen risico op verzakking.

 Spouwmuurisolatie rendement

Het rendement op de investering is vrij snel. Het is gemiddeld rond de 3 jaar.

De prijs wordt bepaald door vier factoren, de te isoleren oppervlakte, de dikte van de spouw, de keuze van het isolatiemateriaal en ten slotte de architecturale beperkingen of de staat van de woning (algemene staat van de muren, scheuren, vochtigheid …).

Richtprijzen spouwmuurisolatie

Type isolatie Prijs per m²
Glaswol Tussen € 15 en € 20
EPS-korrels Tussen € 20 en € 25
Polyurethaan (PUR) Tussen € 25 en € 30

 Welke soorten spouwmuurisolatie bestaan er?

De drie belangrijkste isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie door middel van spuitgieten zijn glaswol, EPS-korrels en PUR. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen:

Glaswol

Glaswol bestaat uit 70% gerecycleerd afvalglas en 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Glaswol wordt gebruikt in de vorm van vlokken.  Het is een ecologisch verantwoorde keuze.

 • pluspunten
  • goedkoop
  • hoog isolerend vermogen
  • goede waterdichtheid
  • brandbestendig
 • minpunten
  • de minerale vezels waaruit het bestaat zijn irriterend
  • er moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen bij het injecteren
  • gemiddelde levensduur (moet om de 10 jaar worden vervangen)

EPS-parels

Voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren worden EPS-parels vaak gebruikt. De isolatie en vochtwerendheid zijn de belangrijkste factoren bij EPS-parels. Het is ook 100% recycleerbaar en niet schadelijk voor de gezondheid dus een ecologisch verantwoorde keuze.

 • pluspunten
  • betaalbare prijs
  • doeltreffend
  • licht, dus geen gevaar voor instorting
  • goed isolerend
  • ecologisch
 • Minpunten
  • brandbaar
  • niet flexibel

PUR

Pur krimpt niet is vochtwerend en winddicht. Het is bestand tegen schimmel. Het kan tegen temperaturen van boven de 100 graden, maar het blijft brandbaar.

Pluspunten Minpunten
sterk isoleren duurder
goede waterdichtheid brandbaar
effectief in vuile en smalle plaatsen milieuonvriendelijk
goede geluidsisolatie giftig bij brand (vanwege de samenstelling)

Hoe de beste spouwmuurisolatie kiezen?

Je kunt niet willekeurig  het soort isolatiemateriaal voor je woning kiezen. Want het zijn namelijk 3 totaal verschillende materialen. Je voorkeur speel natuurlijk wel een rol en de prijs ook. Maar je moet wel kiezen voor hetgeen dat het beste bij je woning past. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de juiste keuze. Bijvoorbeeld de spouwbreedte is van belang bij glaswol moet deze minstens 4 cm zijn en bij PUR 3 cm. Hieronder vind je nog andere factoren die het isolatiemateriaal dat bij je woning past bepalen.

Dikte van de voegen

Voordat je aan de slag kunt gaan met in de spouw blazen met je gewenste spouwmuurisolatie. Moeten er enkele gaten in de gevel geboord worden. De dikte van de voegen zijn hier belangrijk om de diameter te kunnen bepalen. Bij een standaard voeg boor je gaten van ongeveer 23 mm. Bij afwijkende voegmaten kun je slechts 16 mm boren. Dan is het bijvoorbeeld niet mogelijk om te kiezen voor glaswol want dat is te klein.

Milieuvriendelijkheid

Als het milieu een belangrijk aspect voor je is dan kun je best voor glaswol of voor EPS-parels kiezen. Glaswol bestaat uit 70% gerecycleerd afvalglas en 30% uit onuitputtelijke grondstoffen. EPS-parels zijn 100% recycleerbaar en zijn niet schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Pur is dan niet de beste keuze.

Geluidsisolatie

Akoestisch goed isolerend materiaal is een zeer belangrijk aspect als je op een drukke straat woont met veel verkeer. Dan kies je best voor glaswol. PUR en EPS isoleren minder goed op dat vlak.

Spouwmuurisolatie

 Vraag je gratis offerte aan, de sleutel tot een geslaagde klus

Het is belangrijk om beroep te doen op een vakman. Ze begeleiden je en maken een op maat gemaakte schatting voor je woning. Vraag hier je gratis vrijblijvende offerte aan. Om een beter idee te hebben over de prijs.

Vraag hier gratis je offerte aan