Spouwmuurisolatie: 3 mythes ontkracht

Spouwmuurisolatie mythes


Spouwmuurisolatie biedt alleen maar voordelen. Toch doen soms allerlei vreemde verzinsels de ronde. Zo zou de isolatie vochtproblemen in de hand werken. Wij springen in de bres en ontkrachten 3 van de meest hardnekkige spouwmuurisolatie mythes.

1. Mythe 1: Spouwmuurisolatie kan leiden tot vochtproblemen
2. Mythe 2: De lucht in de spouw isoleert ook
3. Spouwmuurisolatie verpulvert na verloop van tijd

1. Spouwmuurisolatie kan leiden tot vochtproblemen

Een veelgehoorde mythe is dat, als u spouwmuurisolatie laat plaatsen, de woning niet meer kan ademen en daardoor vochtproblemen ontstaan. Dat klopt niet, integendeel. Een woning ademt niet via de muren, maar via ventilatie. Genoeg ventileren is dus de boodschap. Ventileert u te weinig, dan blijft de waterdamp die uw huisgenoten en u elke dag produceren bij het ademen, douchen, afwassen, koken, enzovoort, in de ruimtes hangen. Dat vocht slaat vervolgens als condensatie neer op de muren.

Met spouwmuurisolatie verkleint u de kans op condensatie. Waterdamp condenseert alleen bij temperaturen lager dan 12°C. Spouwmuurisolatie houdt de warmte binnen, waardoor uw binnenmuren minder snel afkoelen en condensatie dus praktisch onmogelijk wordt.

Vochtproblemen door waterinsijpeling via de buitenmuren is evenmin mogelijk als u spouwmuurisolatie hebt. De gevelsteen slorpt het water volledig op (op voorwaarde dat er geen barsten en scheuren in de gevel zitten). Raakt er toch nog vocht door de gevelsteen, dan houdt de isolatielaag het water tegen. Zowat alle soorten spouwmuurisolatie zijn immers vochtafstotend.


2. De lucht in de spouw isoleert ook

Stilstaande lucht isoleert wel (bijvoorbeeld zoals in de ‘thermische onderbreking’ in raamprofielen), maar in niet-geïsoleerde spouwmuren is de lucht altijd in beweging. Bijgevolg gaat veel van de warmte in huis verloren via de spouw. Tot zelfs 30% van de energie die uit uw huis ontsnapt, verdwijnt via de muren. Met spouwmuurisolatie spaart u elk jaar dus enkele honderden euro aan energiekosten uit.


3. Spouwmuurisolatie verpulvert na verloop van tijd

De isolatiematerialen van nu zijn in niets te vergelijken met die uit de jaren ’70 en ’80, de pioniersjaren van de spouwmuurisolatie. De kans dat, als u spouwmuurisolatie laat plaatsen, die na een tijdje verpulvert of inzakt, is dan ook onbestaande.

Schuimisolatie bijvoorbeeld wordt onder grote druk in de muurholte geïnjecteerd en blijft tijdens het proces de hele tijd vloeibaar. Achteraf zet het schuim uit en drukt het alle ruimtes vol. Blijft er toch nog ergens een luchtbel zitten, dan is dat niet erg. De lucht zit ingesloten en isoleert mee, aangezien er geen koude, vochtige lucht van buitenaf aan kan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
2*. Wanneer wenst u de spouwmuur isolatiewerken te starten?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.