Logo Bobex
RENOVATIEWERKEN?
ONTDEK AL ONZE GIDSEN »

Ons land is de vijfde grootste slokop van natuurlijke rijkdommen ter wereld. Dat blijkt uit het Living Planet Report dat het WWF onlangs publiceerde. Alleen Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Denemarken hebben een nóg grotere ecologische voetafdruk. Maar er is hoop: door uw woning goed te isoleren, helpt u ons leefmilieu (én uw portemonnee) al een mooie stap verder.

7,45 hectare: zoveel verbruikt de gemiddelde Belg per jaar aan natuurlijke rijkdommen. Dat ligt ver boven het gemiddelde wereldwijd (1,8 ha) en zelfs ruim boven het gemiddelde voor Europa (4,3 ha). Als de hele wereld zou leven met de voetafdruk van een Belg, dan zouden we liefst 4,3 aardes nodig hebben.

De situatie is dus ernstig, maar niet hopeloos, volgens het WWF. Ons land heeft namelijk een groot potentieel om energie te besparen. Een groot deel van onze voetafdruk is te wijten aan een overdadige consumptie van energie in huishoudens. Met enkele simpele aanpassingen aan onze levensstijl zijn we al een eind op weg.

Spouwmuurisolatie: tot 30% besparen

Bovendien hebben we een groot patrimonium aan relatief oude, slecht geïsoleerde gebouwen, waaruit veel energie ontsnapt. Isoleren is dus de boodschap. Vooral spouwmuurisolatie helpt om de voetafdruk te verkleinen. Tot 30% van de energie die uit uw huis ontsnapt, verdwijnt immers via de muren. Met spouwmuurisolatie kunt u zo bijna één derde op uw energiefactuur besparen. In vijf jaar tijd verdient u uw investering terug, zeker met de premies waar u van kunt genieten. Ook het WWF moedigt de Belgische instanties aan om meer geld voor spouwmuurisolatie premies vrij te maken. Zo kunt u volgende subsidies voor spouwmuurisolatie aanvragen:

  • Premie netbeheerder: de subsidie bedraagt 6 euro per m² spouwmuurisolatie. Voorwaarde is wel dat de werken uitgevoerd worden door een erkend aannemer. Bovendien moet de spouw minstens 50 mm breed zijn en mag de lambdawaarde (de warmtegeleidingscoëfficiënt) van de spouwmuurisolatie niet hoger zijn dan 0,065 W/mK (= Watt per meter Kelvin).
  • Vlaamse Verbeteringspremie: Is uw woning ouder dan 25 jaar? Dan heeft u, afhankelijk van uw gezinsinkomen, recht op de Verbeteringspremie van de Vlaamse overheid.
  • Combinatiepremie: hierop hebt u recht als u tegelijk zowel spouwmuurisolatie als hoogrendementsglas laat plaatsen.

Spouwmuurisolatie: 3 mythes ontkracht   Spouwmuurisolatie biedt alleen maar voordelen. Toch doen soms allerlei vreemde verzinsels de ronde. Zo zou de isolatie vochtproblemen in de hand werken. Wij springen in de bres en ontkrachten 3 van de meest hardnekkige spouwmuurisolatie mythes. 1. Mythe 1: Spouwmuurisolatie kan leiden tot vochtproblemen 2. Mythe 2: De lucht in…

Verder lezen

Spouwmuurisolatie is de populairste en voordeligste vorm van isolatie. Maar wie informatie raadpleegt, wordt vaak gebombardeerd met allerhande isolatietermen. In dit artikel wordt de belangrijkste terminologie uitgelegd zodat u weer helemaal mee bent en een weloverwogen keuze kunt maken inzake spouwmuurisolatie.

Verder lezen

Oude huizen zijn vaak erg vochtig en moeilijk te verwarmen omdat ze slecht geïsoleerd zijn. Gelukkig werd er een eenvoudige manier bedacht om het wooncomfort te verhogen en het energieverbruik te verlagen: spouwmuurisolatie.

Verder lezen

Al van 7000 bestaande woningen werden dit jaar (januari-april) de spouwmuren nageïsoleerd. In dezelfde periode vorig jaar lag dat aantal 60% lager.

Verder lezen