Spouwmuurisolatie

Nadat men begon met het bouwen van een spouwmuur in woningen, werd gedacht dat de aanwezig lucht voldoende isoleert. Ondertussen weet men dat dit niet klopt, want zo’n 25 à 35% van de warmte verlaat het huis via de muren als er geen spouwmuurisolatie aanwezig is.

Vanaf ongeveer begin jaren 20 werden huizen gebouwd met een buiten- en binnenmuur. De ruimte hiertussen wordt de spouw genoemd. Dit wordt gebouwd om te voorkomen dat vocht via de gevel naar binnen dringt en om de woning te isoleren.

Spouwmuurisolatie heeft tal van voordelen. Het is snel terugverdiend en je kan in aanmerking komen voor een premie. Je verliest geen woonruimte, het is akoestisch isolerend en je hebt er levenslang genot van.

Uw spouwmuur isoleren laat je best doen door een ervaren vakman. Deze beschikt over de nodige kennis en vaardigheden om deze taak perfect uit te voeren, zodat je er levenslang plezier van hebt. Er kunnen verschillende foute keuzes en handelingen gemaakt worden, waardoor je niet het optimale rendement hieruit haalt. Een vakman zal de taak ook snel en efficiënt kunnen uitvoeren en is meestal op slechts één dag al klaar.

[INSERT ARTICLES]

Laat je spouwmuur isoleren in 5 stappen

    1. Het is belangrijk om eerst de spouwmuur zorgvuldig te controleren. Hierbij dient men na te gaan in welke staat de gevelsteen zich verkeert, of er scheuren en barsten aanwezig zijn, of er vochtproblemen zijn, enz.
    2. Daarna herstelt men eventuele schade en kiest men het juiste materiaal.
    3. Vervolgens worden er gaatjes in de muur geboord. Via deze openingen wordt het isolatiemateriaal naar binnen gespoten.
    4. Dan wordt het isolatiemateriaal naar binnen gespoten.
    5. Tenslotte gaat men gaatjes opvullen met materiaal dat dezelfde kleur heeft als de voegen.

Spouwmuurisolatie is een goede investering

Je spouwmuur laten isoleren is een zeer goede investering. De warmte wordt binnengehouden in de winter en buiten gehouden in de zomer. Zo bespaar je niet alleen op je energiefactuur, maar creëer je ook aangename omstandigheden in de woning.

De gemiddeld kost voor spouwmuurisolatie bedraagt 15 à 30 euro per vierkante meter. Er kunnen wel extra kosten bijkomen indien er vooraf herstellingen moeten gebeuren of als er een hoogtewerker nodig is. Toch is het een goede investering die zich op nauwelijks 2 à 5 jaar al heeft terugverdiend.

Daarnaast kan je in Vlaanderen een premie krijgen via de netbeheerder. Deze bedraagt €5 per m2.