Logo Bobex
RENOVATIEWERKEN?
ONTDEK AL ONZE GIDSEN »

Spouwmuurisolatie is de populairste en voordeligste vorm van isolatie. Maar wie informatie raadpleegt, wordt vaak gebombardeerd met allerhande isolatietermen. In dit artikel wordt de belangrijkste terminologie uitgelegd zodat u weer helemaal mee bent en een weloverwogen keuze kunt maken inzake spouwmuurisolatie.

K-waarde

De K-waarde of het K-peil drukt het isolatieniveau van een woning uit. Hoe lager de K-waarde, hoe hoger het isolatieniveau en hoe minder warmteverlies. De K-waarde wordt bepaald aan de hand van de U-waarde van de verschillende bouwdelen enerzijds en de compactheid van het pand anderzijds. Volgens de EPB-wetgeving bedraagt de maximaal toegestane K-waarde K40.

U-waarde

De U-waarde toont de isolatiewaarde aan van een bepaald bouwonderdeel van een huis, zoals het dak, de buitenmuren enz. De U-waarde geeft het warmteverlies aan per m², per seconde en per graad temperatuurverschil tussen binnen- en buitenkant. Deze waarde dient dus zo laag mogelijk te zijn. Zo mag de U-waarde van buitenmuren maximaal 0,32 W/m² zijn. Een belangrijke waarde dus voor wie overweegt om spouwmuurisolatie te laten plaatsen.

R-waarde

Ook het materiaal dat gebruikt wordt voor het na-isoleren van de spouwmuur is van groot belang. U kunt de verschillende materialen met elkaar vergelijken aan de hand van de R-waarde. Deze geeft aan in hoeverre isolatiemateriaal warmte tegenhoudt. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Lambda-waarde

De lambda-waarde wordt uitgedrukt in W/mK en geeft aan in hoeverre isolatiemateriaal warmte geleidt. Isolatiemateriaal met een lage lambda-waarde laat weinig warmte door en isoleert dus goed.

Wie geïnteresseerd is in spouwmuurisolatie doet u er goed aan offertes aan te vragen bij diverse leveranciers en deze te vergelijken om zo de beste keuze te maken.

Spouwmuurisolatie: 3 mythes ontkracht   Spouwmuurisolatie biedt alleen maar voordelen. Toch doen soms allerlei vreemde verzinsels de ronde. Zo zou de isolatie vochtproblemen in de hand werken. Wij springen in de bres en ontkrachten 3 van de meest hardnekkige spouwmuurisolatie mythes. 1. Mythe 1: Spouwmuurisolatie kan leiden tot vochtproblemen 2. Mythe 2: De lucht in…

Verder lezen

Ons land is de vijfde grootste slokop van natuurlijke rijkdommen ter wereld. Dat blijkt uit het Living Planet Report dat het WWF onlangs publiceerde. Alleen Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Denemarken hebben een nóg grotere ecologische voetafdruk. Maar er is hoop: door uw woning goed te isoleren, helpt u ons leefmilieu (én uw…

Verder lezen

Oude huizen zijn vaak erg vochtig en moeilijk te verwarmen omdat ze slecht geïsoleerd zijn. Gelukkig werd er een eenvoudige manier bedacht om het wooncomfort te verhogen en het energieverbruik te verlagen: spouwmuurisolatie.

Verder lezen

Al van 7000 bestaande woningen werden dit jaar (januari-april) de spouwmuren nageïsoleerd. In dezelfde periode vorig jaar lag dat aantal 60% lager.

Verder lezen